in

Bahaya Guna Papan Pemotong Sama, Ini Cara Elak Keracunan Makanan Dari Pakar

2Cutting

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Setiap kali kita menyediakan makanan, pasti kita mahukan makanan kita itu sedap dan selamat dari kerosakan. Tahukah anda, penggunaan papan pemotong yang sama boleh menyebabkan keracunan makanan?



Menurut Public Health Malaysia, penggunaan papan pemotong boleh menyebabkan keracunan makanan dari bakteria salmonella dan campylobacter. Korang boleh baca info mengenai penggunaan papan pemotong dalam hantaran Facebook mereka dibawah.

Screenshot 2021 06 20 At 12.24.14 Pm Screenshot 2021 06 20 At 12.24.25 Pm Screenshot 2021 06 20 At 12.24.50 Pm

 

Perkara baik untuk diamalkan

Siapa sangka kan papan pemotong boleh sebabkan keracunan makanan. Rupa-rupanya ada bakteria kat situ kalau kita campur-campur pakai untuk potong bahan sebelum memasak.

Screenshot 2021 06 20 At 12.27.53 PmBetul, kadang-kadang perut kita kuat, susah nak kena keracunan makanan. Tapi perut anak kita belum cukup kuat, karang tak pasal-pasal keracunan pulak. Kita juga yang susah nanti.

Screenshot 2021 06 20 At 12.27.16 PmWah sampai pisau pun lain-lain, tak guna yang sama. Min belum sampai tahap tu lagi lah. Setakat papan pemotong lain-lain tu je yang min amalkan. Mungkin boleh buat macam ni gak lepas ni.

Screenshot 2021 06 20 At 12.26.27 Pm Screenshot 2021 06 20 At 12.26.34 PmInfo yang bagus untuk semua. Untuk kurangkan risiko dari terkena keracunan makan, benda macam ni kita boleh praktikkan. Makanan yang baik bermula dari rumah. 

Baca: Sembilan Sekeluarga Maut Lepas Makan Mi Yang Disimpan Setahun Dalam Peti Sejuk

Screenshot 2021 06 20 At 12.30.03 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.