in

[TERKINI] Malaysia Rekod Pesakit Covid-19 Pertama Tanpa Sebarang Kontak Daripada Orang & Travel Ke Tempat Yang Dijangkiti

Malaysiacovid

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kementerian Kesihatan baru sahaja mengesan kes Covid-19 yang sporadis di Malaysia semalam. Sporadis bermakna tanpa hubungan dengan mana-mana orang yang dijangkiti dan tanpa sejarah perjalanan ke mana-mana negara yang dijangkiti!Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes itu dikesan daripada 600 sampel yang diterima oleh kementerian. Sampel itu adalah dari orang yang mempunyai penyakit seperti influenza (ILI) dan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS).

 

Penyiasatan sedang dijalankan untuk mengenal pasti punca jangkitan sporadis ini.”

Just In Malaysia Records First Covid 19 Patient Without Contact With Infected People World Of Buzz 4

Apabila NST bertanya kepadanya sama ada Malaysia perlu menaik taraf mekanisme tindak balas nasionalnya kepada “Risiko Tinggi” bagi wabak itu, beliau berkata mereka perlu menyiasat kes ini terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

Semalam (11 Mac), terdapat 20 kes baru pesakit Covid-19, menjadikannya 149 kes di seluruh negara. 124 daripada kes-kes ini adalah dari hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti, kementerian kini sedang bekerja lebih keras untuk mengesan kenalan. Bagaimanapun, daripada 149 kes, 26 pesakit telah pulih dan dilepaskan.

Just In Malaysia Records First Covid 19 Patient Without Contact With Infected People World Of Buzz 3 768X512 1

Kes pertama di Brunei datang daripada seorang lelaki, dia dijangkiti virus itu setelah pergi ke  masjid Sri Petaling yang mempunyai 10,000 orang  5,000 daripadanya merupakan rakyat Malaysia.

Sejak itu kementerian telah menasihati orang-orang yang berada di sana untuk mendapatkan ujian. Mereka juga menggesa agar perhimpunan ditangguhkan.

Kami berharap kementerian dapat mengambil tindakan untuk membendung penyebaran Covid-19 ini . Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sebarang demam, kelesuan, kesukaran dalam pernafasan dan batuk kering,pergilah buat pemeriksaan sebelum perkara tak diingini berlaku.

 

Baca : TERKINI: Malaysia SAH Ada 20 Kes Baru POSITIF Covid-19, Angka Meningkat 149 Kes

Covid

Sumber: The Star
Sumber: NST

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.