in

Semua Adik Beradik & Ayah ‘Hamba’ Dadah Sampai Mak Larikan Diri Tinggal Keluarga Sebab Tak Tahan

Kesian Arif Family Penagih

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pergi ke sekolah cuma dengan pakai beg plastik dengan sebatang pen semata-mata. Itulah realiti dilalui oleh seorang pelajar yang terabai kehidupannya dek kerana keluarga yang porak peranda.Menurut satu perkongsian daripada Yaya Mokhtar dekat Twitter, pelajar tu merupakan anak bongsu dan kini tinggal di asrama. Menyedihkan, ibunya telah larikan diri meninggalkan keluarga disebabkan tidak tahan dengan semua adik beradik serta bapa dia.

Nak tahu kenapa ibu dia tak tahan?

Adik beradik lain semua penagih. Ayah pun. Mak dah lari tinggalkan family sebab tak tahan dengan semua penagih.”

Kesemua adik beradik pelajar bernama Arif tu termasuklah ayah dia dah jadi ‘hamba’ dadah dan hanya ibu dia yang bekerja tanggung kehidupan mereka sekeluarga sebelum ni.

Kata Yaya, dia tak marah sebaliknya memahami kenapa si ibu buat keputusan untuk pergi meninggalkan keluarga tersebut.

“Kalau kau jadi makcik tu, anak-anak semua penagih, suami pun sama. Kerja siang malam dekat kedai makan, anak beranak semua datang makan free. Hujung bulan gaji dapat RM2 je, kau mampu ke tahan?

“Aku tak salahkan dia kenapa tinggalkan rumah neraka tu.”

Difahamkan, Arif ada beritahu cikgu tentang keadaan family dia dan cikgu tu sangat baik hati berikan dia belanja makan RM5 setiap hari. 

Arif Cikgu Belanja

Walaupun keluarga porak peranda kerana najis dadah, Arif tetap pergi sekolah dan tidak malu dengan apa yang dia lalui. Tapi, kata Yaya, Arif jadi budak yang suka menyendiri dan kadang kala dia ada pulang ke rumah untuk menjenguk ayah.

Tak ada siapa nak kawan dengan saya makcik, saya orang miskin. Semua taknak kawan.”

Macam tu lah kata Arif bila ditanya oleh mak Yaya yang selalu ambil tahu tentang dia. Dek kerana prihatin dan kesian dengan nasib Arif, mak Yaya ada sedekah pakaian, beg dan baju sekolah milik adiknya dulu.

Acik tak mampu tapi acik akan kenang sampai bila-bila…”

Sedekah Dekat Arif

Kini, Arif akan pulang ke rumah ibu dia setiap kali cuti sekolah panjang. Ibunya pulak dikatakan dah dapat kerja baru. Yaya pula akui rasa sebak dan tak dapat bayangkan bagaimana tekanan yang Arif lalui dalam hidup dia disebabkan masalah keluarga macam tu.

Arif Kemurungan

Moga adik Arif dijauhkan daripada kemurungan. Moga dia kuat dan membesar jadi anak yang bertanggungjawab…

Baca: “Kenapa buang? Membazir!” – Aktivis Kongsi Pengalaman Bantu Keluarga Miskin Yang Boros

Syed Azmi

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.