in

Restoran Nasi Kandar di Alor Setar Kantoi Uli Roti Canai Atas Penutup Tangki Kumbahan

Mamak Kotor

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Boleh dikatakan roti canai adalah makanan kegemaran masyarakat di Malaysia, lebih-lebih lagi ‘roti canai mamak’. Namun, di sebalik kesedapan roti canai yang dinikmati pelanggan rupa-rupanya sebuah restoran nasi kandar ini memproses makanan itu dengan cara yang sangat menjijikkan!



Menurut Harian Metro, sebuah restoran nasi kandar di Jalan Seberang Perak, Alor Setar telah diarahkan tutup serta merta semalam selepas pemeriksaan mengejut pihak berkuasa mendapati roti canai di restoran itu diuli di atas penutup tangki kumbahan! Yeekkkkk.

Operasi Ops Kandar tersebut dijalankan oleh sepasukan penguatkuasa dari Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) bersama beberapa agensi berkaitan.

Mamak Kotor6
sumber: berita harian
Mamak Kotor2
sumber: facebook

Ketika tiba di restoran itu kira-kira jam 12 tengah hari, seorang pekerja berusia dalam lingkungan 30an dilihat sedang menguli tepung untuk membuat roti canai sebelum tersentak dengan kehadiran pihak berkuasa.

Pekerja itu dikatakan menguli roti canai di atas penutup tangki kumbahan di belakang premis berkenaan dan adunan kemudian diletakkan di dalam bekas yang kurang bersih. Bukan itu sahaja, selepas diperiksa, minyak untuk menggoreng juga dilaporkan sudah dua hari tidak ditukar.

Ketika memasuki bahagian belakang dapur, keadaan dikatakan agak gelap dan kelihatan menjijikkan dengan lantai dan dinding dibiarkan kotor serta berkulat. Tempat membasuh pinggan pula terletak bersebelahan bahagian memproses ayam.

Mamak Kotor1
sumber: facebook
Mamak Kotor4
sumber: facebook

Menurut Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal JAIK, Rosyadah Ramli, pihaknya membuat pemeriksaan mengejut untuk melihat integriti pihak penguasa terutamanya kedai mamak yang banyak mempamerkan ayat-ayat suci al-Quran untuk meyakinkan pelanggan.

“Mereka banyak mempamerkan ayat-ayat suci al-Quran untuk meyakinkan pelanggan bahawa kaedah masak adalah mengikut cara Islam yang sebenar. Tapi bila kita tengok penggunaan dan bahan-bahan mentah dan cara (menjaga aspek) kebersihan di dalam premis, (keadaannya) sangat kotor dan tidak memuaskan.”

Pinggan dan peralatan yang telah digunakan juga dikumpulkan di bahagian belakang restoran berdekatan sampah selain ayam tidak dibasuh dengan bersih dan masih terdapat darah selepas diproses untuk diperap dengan rempah.

Mamak Kotor3
sumber: facebook
Mamak Kotor5
sumber: harian metro

Disebabkan itu, restoran tersebut telah diarahkan ditutup selama 14 hari mulai semalam untuk pembersihan mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983. Dua buah restoran lain di Lebuhraya Darul Aman dan Jalan Lencong Barat turut diarahkan ditutup dan perlu melakukan pembersihan dan penyucian sebelum penilaian semula dibuat.

Punya lah orang syok enjoy roti canai dengan semua makanan dekat situ, sekali dekat dapur dia menjijikkan! Pengotor!

Baca: Restoran Mamak di Kulai Jaya Basuh Makanan Untuk Dimasak Semula dengan Kuah Baru

Mamak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.