in

“Kreatif betul” – Usaha Guru Di Pedalaman Ini Guna Plastik Untuk Mengajar Dapat Pujian Netizen

1Kolam

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kerjaya seorang guru banyak cabarannya. Apatah lagi bila seorang guru itu berada jauh di pedalaman yang menyukarkan akses kepada dunia luar. Disinilah seorang guru perlu lebih kreatif dalam menggunakan apa saja yang ada untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran (P&P) kepada murid-muridnya.



Cakap pasal kreatif ni, admin nak kongsi dengan korang cerita seorang guru di pedalaman yang sangat kreatif. Untuk tujuan P&P, guru ini menggunakan plastik yang dibentang untuk dijadikan sebagai ‘kolam’. Nak tahu macam mana kolam tu, korang tengok tweet @chuckee_little kat bawah ni.

Screenshot 2020 10 24 At 12.01.07 Pm Screenshot 2020 10 24 At 12.01.27 Pm Screenshot 2020 10 24 At 12.01.36 Pm Screenshot 2020 10 24 At 12.01.45 Pm Screenshot 2020 10 24 At 12.01.54 Pm

 

Nampak macam kolam

Sekali pandang gambar ni memang nampak macam kolam. Lepas tengok banyak kali baru tahu plastik sampah biru rupanya. Kreatif betul cikgu kita ni ye.

Screenshot 2020 10 24 At 12.02.27 PmItulah struggle seorang guru di pedalaman. Barang susah nak cari. Memang kena fikir luar kotak kalau nak buat something tu. Apa-apa pun terbaiklah cikgu, usaha yang patut dipuji.

Screenshot 2020 10 24 At 12.02.51 PmBetul, kalau cikgu macam ni, murid-murid mesti sayang. Sebab dorang nampak effort cikgu tu nak mengajar. Murid pun akan enjoy.

Screenshot 2020 10 24 At 12.03.56 PmKredit harus diberikan kepada seluruh kelas yang cikgu tu mengajar. Usaha hebat dari cikgu dan respon baik dari murid-murid memang akan nampak hasil P&P tu. Teruskan mendidik generasi akan datang!

 

Baca: “Terbaiklah cikgu!” – Bina Sendiri Meja Untuk Murid Guru-guru Ini Dapat Pujian Netizen

Screenshot 2020 10 24 At 12.05.33 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.