“Klu larat kami datang” – Tetap Masak Makanan Raya Walaupun Tangan Patah Tapi Sampai Malam Keluarga Tak Datang

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Bulan Syawal adalah bulan untuk kita berjumpa dengan sanak-saudara dan berkumpul bersama keluarga. Ini adalah aktiviti yang kita memang look forward to on top of makan macam-macam hidangan.

Bila kita dengar ada saudara yang nak datang beraya dekat rumah, orang yang paling excited dah tentu lah mak kita kan? Macam-macam dorang nak buat, kemas rumah lepastu busy fikir menu apa yang dorang nak hidangkan.

Sama macam wanita ni bila dia dengar yang anak-anak buahnya nak datang beraya, dia mula telefon anak-anaknya untuk tolong dia masak bermacam-macam juadah bukan satu dua je, tapi hampir 10 jenis makanan.

And, dia buat semua ni dalam keadaan tak sihat dan pergelangan tangan dia patah!

Namun, menurut perkongsian Lela Jamil di Twitter, saudaranya yang kata nak datang beraya ni last-last tak datang pun! Eee apa masalah dorang ni?

“Tapi mak aku gigihkan jugak masak sebab dah lama tak jumpa saudara”

“Mak tunggu dari pukul 10 sampai ke Zohor tak datang datang jugak”

“Banyak mak aku masak. Punya gembira nak menjamu tetamu.”

“Rumah mak ndak kat dalam hutan sangat”

Masalahnya alasan dorang sebab rumah jauh sangat dalam hutan. Kurang ajar betul.

“Tak payah dah lah tunggu mak, diorang tak nak datang pun.”

Kalau dah cakap dengan orang nak datang, janganlah main cancel sesuka hati je tak tahu ke penat lelah orang memasak sebab nak jamu orang. Ish urut dada je admin dengan orang macamni.

 

Baca: “Kerja sampai mati pun tak habis…” – Mak Meninggal Lepas Masak Lauk Tapi Anak Tak Balik Makan Pun

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nadia Ghafar

Pendengar setia Willie Nelson