in

“Janganlah jumud sangat?” – Wanita PKR Edar Tuala Wanita Percuma Tapi Dikecam Tak Ada Maruah?

Collage 20

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Macam yang korang semua tahu, 8 Mac lepas merupakan sambutan Hari Wanita Sedunia, disebabkan ini, banyak peniaga dan organisasi yang buat promosi istimewa bagi menghargai wanita.



Begitu juga dengan Wanita Keadilan Johor, sempena sambutan hari istimewa ini, mereka telah menganjurkan program mengagihkan makanan serta tuala wanita untuk penduduk yang duduk di kawasan luar bandar termasuk di Tebrau dan Putri Wangsa.

Namun usaha murni mereka ini telah dikecam oleh satu page troll di Facebook yang menggunakan nama ‘Pejabat Timbalan Kanan Setia’.

Dalam postingnya itu, page ini telah kongsikan gambar Wanita Keadilan Johor dan mengeluarkan kata-kata yang tak sedap didengar.

Benda kau letak kat c*p*p lepas tu kau boleh bagi kat tepi jalan macam tu je.”

Screenshot 2021 03 11 At 2.21.52 Pm

Ekoran dari ini, ramai netizen telah mengecam admin page tersebut kerana membuat komen seperti itu tambah lagi dengar kadar kemiskinan dekat negara kita, ramai wanita yang tak mampu nak beli tuala wanita dan hanya dapat bekalan melalui program-program seperti ini.

Screenshot 2021 03 11 At 1.53.34 Pm Down

Malah, ahli politik DAP, Rozy Razit turut memberikan komen mengenai isu ini dan mengatakan yang pemberian tuala wanita ini turut dibuat sekali dengan memberikan kesedaran tentang kebersihan dan kesihatan.

Kami tidak malu buat untuk kebaikan, tapi kami malu bila ayat Melayu macam ni.”

Tak ada apa yang salah dengan benda ni, kita yang perempuan pun tak minta nak datang bulan setiap bulan, dah lah tak minta kena beli pad pulak tu. Hmm

 

Baca: “Ingat satu pek cukup ke seminggu period?” – Kementerian Pesan Jangan ‘Panic Buying’ Tapi Pegawai Tahan Wanita Beli 2 Pek Tuala Wanita?

Screenshot 2021 03 11 At 2.12.04 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.