• Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi

Lobak Merah

  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
Search
Follow us
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
Menu

Lobak Merah

Search
in Berita Sosial

“Ingat satu pek cukup ke seminggu period?” – Kementerian Pesan Jangan ‘Panic Buying’ Tapi Pegawai Tahan Wanita Beli 2 Pek Tuala Wanita?

by Sue Idris March 17, 2020, 1:08 pm

ShareTweet
Panic Buying

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan bermula dari 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020.

Antara senarai paling menjadi tumpuan adalah premis perniagaan perlu ditutup kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barang keperluan harian. Oleh itu, beliau berpesan agar seluruh rakyat tidak panik kerana bekalan mencukupi.


Tapi, kita semua tahu walaupun sebelum pengumuman itu dibuat kebanyakan pasar raya di kawasan ibu kota terutamanya dipenuhi ramai orang dek kerana ‘panic buying’.

 

“TIDAK PERLU ADA PANIC BUYING”

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) turut mengambil kesempatan untuk berpesan kepada orang ramai melalui Twitter supaya jangan membuat pembelian panik.

TIDAK PERLU ADA PANIC BUYING

"Masyarakat dimohon agar TIDAK PERLU MEMBUAT PEMBELIAN PANIK BARANGAN KEPERLUAN "

Yakinlah, pada usaha KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA menerusi pesanan khidmat sosial yang diberikan dalam hadapi cabaran wabak Covid-19.#KPDNHEP #COVIDー19 pic.twitter.com/tS6wxZmiTV

— KPDN (@KPDN_HQ) March 15, 2020

Rakyat disarankan agar membeli hanya mengikut keperluan dan bukan untuk ‘stock up’. Semua diharap bertenang dan membeli dengan bertimbang rasa kerana tidak semua orang dapat membeli dengan kuantiti yang banyak.

Kebanyakan rak barangan di pasar raya dilihat kosong dan habis diborong orang ramai selain gambar menunjukkan barisan panjang untuk membuat bayaran viral di media sosial membuktikan ramai ‘panic buying’ malam semalam.

Buy4

Buy3

 

“Normal lah perempuan beli pad banyak” 

Dalam beberapa gambar yang dimuat naik, pegawai KPDNHEP dilihat melakukan pemantauan untuk mengawal ‘panic buying’ di sebuah pasar raya. Salah satu gambar telah menarik perhatian netizen di mana seorang pegawai dilihat menahan seorang wanita yang memegang dua pek tuala wanita.

Buy1

Ramai pengguna Twitter, kaum Hawa terutamanya tak faham kenapa wanita itu ditahan. Mana tidaknya, sudah menjadi kebiasaan perempuan membeli pad dalam kuantiti yang banyak kerana sememangnya ia satu keperluan dan bukan gara-gara ‘panic buying’.

i just want to let the Men know 2 packs of pads is not panic buying https://t.co/Mo4I2ZFGe7

— leia ?? (@stylesmcvie) March 16, 2020

Tapi ada yang komen cakap wanita itu pakai uniform Guardian dan dia mungkin staf yang sedang menyusun stok dekat rak. Jadi mungkin pegawai tu tengah tanya soalan berkaitan stok barang agaknya. 

Beli Pad Guardian

Mungkin betul kot dia staf Guardian…

Baca: “Kuarantin kat penjara terus”- Peguam Ini Dedahkan Korang Boleh Dipenjara Jika Langgar Perintah Kuarantin

Feature 1 13

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
ShareTweet

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Terkini

  • Ft Pmx

    Tiada Halangan Untuk Potong Gaji Menteri Jika Ekonomi Meruncing – PMX

  • Kapal Malaysia Selat Hormuz

    Satu Kapal Malaysia Bawa Bahan Api Rosak, Tak Dapat Berlepas Dari Selat Hormuz

  • Ft Sabri Yunus

    “Sewaktu saya tonton dahulu, tiada babak seperti itu” – Sabri Yunus Dah Beberapa Kali Tonton Pementasan Teater ‘Viral’

  • Ft Kejar Polis

    Insiden Pemuda Kejar Polis Dengan Senjata Berpunca Daripada Salah Faham Dengan Peniaga

  • Wanita Diriba Pemandu Bas

    “Saya 8A SPM” – Wanita ‘Diriba’ Pemandu Bas Sebak, Rayu Hukuman Ringan Sebab Nak Sambung Belajar

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

  • Freepik The Style Is Candid Image Photography With Natural 29213

    Kenapa PRN Sabah 2025 Jadi Titik Penting Untuk Generasi Baru?

  • 5

    Gabungan Legenda dah Tiba!

  • Image

    AirAsia Diskaun Sehingga 33%

Siaran Akhbar

  • Collage 9

    Slim Chickens Kini Di Malaysia, Jenama Ayam Goreng Dari US Ini Sasar ‘Trend Fast-Casual’ Yang Makin Popular

  • Collage 7

    Harvey Norman Lancar Tilam Hilker V-Series Di Malaysia, Siap Ada 10,000 Spring & Teknologi Dari Jerman

  • Collage 8

    Kerjasama TikTok, Forum Kandungan dan PAGE Perkasa Ibu Bapa dalam Kesejahteraan Digital Remaja melalui #ThinkTwice Training

IKUTI KAMI

  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

Terkini

  • Ft Sabri Yunus

    “Sewaktu saya tonton dahulu, tiada babak seperti itu” – Sabri Yunus Dah Beberapa Kali Tonton Pementasan Teater ‘Viral’

  • Ft Azar Azmi Abiejam

    “Mungkin ada salah saya” – Azar Azmi Pilih Berdamai, Mahu Langsaikan Hutang Abiejam

  • Sheila Rusly Rumah Perompak

    12 Tahun Rasa Selamat Duduk Dalam Kawasan ‘Gated & Guarded’, Sheila Rusly Terkejut Jiran Depan Rumah Rupanya Perompak

  • Syaz Ft 2026 04 17T110727.461

    “Lagenda kembali!” – Dato’ M. Nasir Kembali Dengan Konsert CIPTA 4, Peminat Dah Boleh Mula Menabung!

Sebahagian daripada network INFLUASIA. Copyright © 2026 Lobak Merah.

  • Hantar Artikel
  • Pengiklanan
  • Hubungi
  • Syarat Perkhidmatan
  • Privacy Policy
Back to Top
Close
  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube