in

“Ilmu dari Tiktok” Ikuti Cara Ini Untuk Simpan Pisang di Rumah Lebih Lama

2Pisang

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Ramai antara kita yang pernah beli pisang dekat supermarket atau kedai-kedai runcit biasa. Perasan tak kalau kita lambat makan, pisang tu akan jadi cepat busuk atau lebam.



Haa kali ni admin nak share tips untuk pisang kekal lebih lama yang dikongsi oleh @nurunnawal di akaun twitter miliknya. Video tu diambil daripada Tiktok. Berguna gak Tiktok ni sebenarnya.

 

Okay baru tahu

Selama ni admin beli pisang admin letak dalam mangkuk buah tu je, taktau pulak kalau gantung lagi lambat dia nak lebam dan busuk.

Screen Shot 2020 05 23 At 1.24.32 PmTak pasal pisang tu kena tipu. Dia bukan kat pokok, tapi tergantung dekat kabinet dapur je. Mungkin ada penjelasan lebih saintifik pasal benda ni kot.

Screen Shot 2020 05 23 At 1.25.50 PmItulah, kesian pulak pisang kena tipu tergantung atas pokok lagi. Padahal tunggu masa je nak kena ngap je. 

Screen Shot 2020 05 23 At 1.24.59 PmYang ni admin setuju. Mana ada pisang tahan lama-lama melainkan memang niat nak buat cekodok pisang lah. Kalau yang jenis besar tu memang buat makan gitu je. Tahu-tahu dah habis. 

 

Baca: “Ini kalau monyet curi sebulan baru datang balik” – Tak Sangka Pisang ‘Gergasi’ Rupanya Wujud Di Indonesia

Screen Shot 2020 05 23 At 1.29.44 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.