in

“Creepy gilaaa” – Anak Patung Dirasuk Roh Kanak-kanak Bakal Jadi ‘Trend’ Dekat Malaysia?

Collage 54

Korang semua mesti tengok kan cerita Annabelle, anak patung yang kena rasuk sampai boleh buat orang mati tu? Macam mana kalau admin cakap yang patung macam Annabelle ni sebenarnya wujud dan ia bakal trending dekat Malaysia. Betul ke ni?

Kalau korang nak tahu, dekat Thailand, dorang ada budaya ambil patung bernama Luk Thep (Anak Tuhan) sebagai anak angkat.

Dikatakan, dalam badan patung ini ada roh kanak-kanak dan mereka percaya ia boleh membawa nasib yang baik dan kekayaan kepada tuan yang membela patung ini.

Netizens Claim More Malaysians Are Adopting Thai Child God Dolls With Spirits For Luck Wealth World Of Buzz
Sumber: wob

Patung-patung seram yang popular di Thailand ini dikatakan bakal menjadi trend di Malaysia. Menurut China Press, patung-patung Luk Thep ini dilihat di Malaysia dan beberapa pesanan telah tersebar di media sosial memberi amaran kepada orang ramai supaya tak cuba pergi dekat atau sentuh patung ni kalau ternampak.

Selain tu, amaran ini juga memberitahu yang patung-patung ini mempunyai ilmu hitam yang boleh menyumpah atau merasuk orang bila disuruh owner. Maknanya senanglah kalau dorang nak buat guna-guna. Serammm

Thai Child God Dolls Possessed By Spirits For Luck Wealth Are Allegedly Making A Comeback In Malaysia World Of Buzz
Sumber: coconuts bangkok

Walaupun masih belum dipastikan kesahihannya, Time melaporkan, Mama Ning, wanita yang memulakan trend ini 10 tahun lalu mengatakan yang dia buat patung ini dengan mencipta roh kanak-kanak yang boleh tinggal dalam patung-patung ini. Mama Ning menambah dia juga akan mencari patung yang sesuai dengan personaliti tuannya.

Netizens Claim More Malaysians Are Adopting Thai Child God Dolls Possessed By Spirits For Luck Wealth World Of Buzz
Sumber: feature shoot

Tak cukup dengan itu, amaran lain adalah jika ada sesiapa terfikir nak ambil anak patung ni sebagai anak angkat, dorang kena be careful sebab cara jagaan dia sama dengan jaga anak. Lepastu, kalau korang dah ambil patung ni jadi anak angkat, korang perlu jaga patung ni seumur hidup dengan bagi makan, mandikan, pakaikan baju dan bawa jalan-jalan.

So kalau korang terpikir nak ambik patung-patung ni sebagai anak angkat, fikir dulu risiko dia. Kalau dalam Islam tak boleh tau! Syirik!

 

Baca: Kisah Nenek Minta Bawa Anak Patung Bersamanya ke Rumah Orang Tua Ini Pasti Buat Anda Menangis

Screenshot 2019 09 25 At 4.15.33 Pm