in

Tinjauan AWAM Mendapati 79% Pelaku Seksual Di Sekolah Malaysia Adalah Cikgu

Pjimage 2021 05 19T142420

Sebelum ini seorang pelajar sekolah, Ain telah mendedahkan perihal gurunya yang didakwa melakukan jenaka rogol. Ekoran ini, ramai turut kongsikan pengalaman mereka sendiri dan menantikan tindakan serta kenyataan dari Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkenaan isu ini.

1146694

Pada 12 Mei lepas, KPM telah mengeluarkan kenyataan mengatakan guru berkenaan telah pun diletakkan di bawah Jabatan Pelajaran Negeri Selangor sehingga siasatan ke atasnya selesai.

All Women’s Action Society (AWAM) turut memuji langkah awal dari KPM dan turut mengatakan kes Ain itu bukanlah satu-satunya insiden yang berlaku di Malaysia.

Selain itu, organisasi ini juga turut mengumpul serta menganalisis 275 testimoni, 269 darinya telah dikongsikan di media sosial manakala lagi enam dikongsikan secara terus dari mangsa ke WhatsApp dan Instagram AWAM.

Melalui tinjauan yang dilakukan, AWAM mendapati sebanyak 125 kes melibatkan pemeriksaan mengejut (spot check) haid pelajar, 108 kes buli dan 88 kes gangguan seksual. Kebanyakan mangsa megalami lebih dari satu kes pencabulan, lapor WORLD OF BUZZ.

Untuk pengetahuan korang, 91.6% mangsa merupakan perempuan dan selebihnya adalah lelaki dan gadis berusia 13 ke 15 tahun lebih cenderung untuk menerima gangguan seksual dan dibuli.

Instituition

Berdasarkan carta di atas, tempat paling banyak berlakunya gangguan seksual dan kes buli adalah di sekolah rendah, sekolah menengah dan asrama. Gangguan ini turut berlaku di kolej, pusat penjagaan, kem sekolah namun angkanya rendah.

Perpetrator

Manakala pelaku dari keseluruhan kes ini kebanyakannya dari orang-orang yang mempunyai pangkat lebih dominan. Dari 311 pelaku, 247 (79.4%) merupakan guru, ustazah, ustaz dan warden.

Walaupun terdapat pelaku dalam kalangan pelajar seperti pengawas dan pelajar senior, dalam kes seperti spotcheck haid, kesalahan ini dilakukan secara terbuka oleh guru, ustazah dan ustaz.”

Tak cukup dengan itu, pengalaman yang dilalui oleh pelajar lelaki walaupun sikit tak kurang hebatnya, ia termasuk penghinaan secara terbuka, serangan fizikal, buli isu perkauman dan beberapa gangguan seksual seperti mencubit puting, menyentuh alat sulit dan dibogelkan untuk lihat tanda-tanda kematangan.

AWAM berharap, KPM akan mengutamakan dan melaksanakan penyelesaian jangka panjang bagi memastikan institusi pendidikan di Malaysia boleh menjadi tempat yang selamat serta gejala buli dan gangguan seksual bukan sesuatu yang normal.

 

Baca: Jenaka Rogol: “Bersuara tentang isu Ain Husniza atau letak jawatan” – Maszlee Malik

Screenshot 2021 05 19 At 5.22.19 Pm

Sumber: The Star
Sumber: WOB
Sumber: WOB