in

Layang-layang Disangka Keranda Terbang, Rupanya Tak Ada Kaitan Unsur Mistik Pun

F1 Kite Keranda

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru, media sosial Indonesia gempar dengan gambar objek terbang berwarna hijau yang dikatakan menyerupai keranda terbang. Menurut Suara.com, perkara itu mula viral dalam kalangan netizen negara itu setelah foto tersebut dikongsikan oleh pengguna Twitter dan Instagram.



Kite K2

Jadi, ia telah menimbulkan kekecohan netizen yang menyangka perkara itu ada kaitan dengan unsur-unsur mistik sebab sebelum ini pernah ada filem seram Indonesia yang mempunyai unsur yang sama iaitu Lampor Keranda Terbang. Filem terbabit telah ditayangkan pada tahun 2019.

Kite K4

Namun, rupa-rupanya, mereka dah salah faham sebab objek tu sebenarnya merupakan layang-layang yang berbentuk keranda terbang. Siapa punya idea lah buat layang-layang bentuk seram macam ni? 

Tapi jika dilihat sekali imbas, memang bentuknya pun mirip betul dengan keranda sebab selalunya kan kain yang digunakan untuk menutup keranda tu pun warna hijau.

Kite K3

Netizen yang lain pula menasihati orang awam untuk tidak berkongsikan gambar layang-layang tu dalam group Whatsapp keluarga sebab dikhuatiri akan menyebabkan kekecohan.

Tak kurang juga ada yang berpendapat gurauan layang-layang berbentuk keranda ini sebenarnya keterluan sebab takut ada yang salah faham dan sebar berita palsu.

Min rasa kalau nampak layang-layang ni ketika siang hari masih okay lagi, tapi kalau tiba-tiba ternampak ketika waktu malam, mau terkencing kat situ jugak.  

Sumber: Suara.com, Syok 

Baca: Festival Layang-layang Dihentikan Lepas Kanak-kanak 3 Tahun Terbelit Tali Sampai Terangkat Ke Udara

Kite K1

Sumber: Suara.com
Sumber: Syok
Sumber: Suara.com

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.