“Ada yang curi dan pecahkan barang. Apa nak jadi dengan kurier Malaysia?”

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Sekarang ni servis penghantaran barang (kurier) adalah antara perkhidmatan yang paling penting dekat Malaysia. Ye lah even jual beli pun sekarang banyak secara online.

Tapi malangnya bila ada kalanya syarikat penghantaran ni tidak memberikan perkhidmatan yang memuaskan buat pelanggan mereka. Menurut perkongsian di Facebook, Muhammad Syazwan Othman menceritakan pengalamannya. Katanya,

Sumber: Facebook

Syazwan memberitahu barang yang dihantar untuk customer di Kuantan dipack dalam keadaan baik dan bila dimintak nak letak sticker fragile, staf di situ buat muka pulak.

 

Barang tak sampai-sampai

Tapi yang jadi tanda tanya Syazwan bila customer dia beritahu yang barang masih belum sampai walaupun dah seminggu.

Sumber: Facebook

 

Barang dipulangkan dalam keadaan rosak

Sumber: Facebook

Bila di call, pihak syarikat tu memaklumkan bahawa barang tu perlu dipulangkan semula kepada Syazwan tapi memeranjatkan, barang yang sampai dekat dia rosak.

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Nampaknya Syazwan bukan setakat bengang dengan barang yang rosak. Dia jugak geram sebab hal ni baru dimaklumkan kepadanya selepas beberapa hari dah berlalu.

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

 

Ramai faham, nasihat

Orang ramai yang baca entri Syazwan memahami perkara yang dialaminya. Ada juga yang menasihatinya untuk tambah bubble wrap untuk protect barang dalam tu.

Sumber: Facebook

Aduhai, tak taulah apa yang jadi dengan barang tu kan. Tapi harapnya lepas ni takdelah berlaku macam ni lagi. 

Baca: Ramai Merungut Pos Laju Selalu Lambat, Ini Sebabnya…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Amalina Zainal

Seorang yang optimis dan teliti serta berkemahiran dalam berkomunikasi; boleh bekerja dalam pasukan, berfikiran terbuka dan seorang yang menepati masa.