in

Senak Perut Ketika Jogging? Ikuti 7 Langkah Mudah Ini Untuk Elakkannya

3Run

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Senaman ringkas seperti jogging mampu memberikan kesegaran kepada tubuh dan menyihatkan badan. Pakar menasihati orang ramai untuk melakukan senaman sekurang-kurangnya 20 minit 3 kali seminggu.



Namun, kadang-kadang rasa sakit pada perut seperti senak kerap berlaku ketika kita melakukan senaman ini. Untuk mengelakkan rasa senak pada perut sewaktu jogging, korang boleh tengok video @sicantikfarah kat bawah ni.

Cara lain yang terbukti berkesan

Tips yang diberikan dalam video di atas sangat berguna. Siapa je yang suka kesakitan kan. Selain daripada tips ni, ada juga netizen yang berkongsi tips lain untuk mengelakkan rasa senak pada perut sewaktu berjogging.

Screenshot 2021 06 20 At 1.45.01 PmKena tekan sikit dekat tempat yang sakit tu. Sambil-sambil berlari tu, strech kan sikit tangan tu. Boleh cuba bila korang jogging nanti.

Screenshot 2021 06 20 At 1.45.20 PmTahan nafas pun boleh rupanya. Jangan sampai tahan nafas sampai tak bernafas sudah. Berlari ni perlukan oksigen banyak masuk dalam badan.

Screenshot 2021 06 20 At 1.47.07 PmKawal pernafasan, itu yang terbaik. Kalau dah boleh berlari sejam tanpa henti tu kira hebat lah. Min lari 20 minit pun semput-semput.

Moga tips ini bermanfaat. Selamat mencuba!

Baca: “Nak cuba jogging tapi rasa nak pengsan” – Bekas Pesakit Kongsi ‘Siksa’  Sindrom Post Covid-19

Screenshot 2021 06 20 At 1.47.59 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.