in

Pelan Pemulihan Negara: Kedah & Kelantan Akan Buka Sekolah 31 Oktober

2Sekooah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan pembukaan semula sekolah secara fizikal semalam berdasarkan Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) mengikut negeri masing-masing.Memetik laporan Astro Awani, KPM berkata ianya berikutan pengoperasian institusi pendidikan mengikut ketetapan fasa baharu yang akan dilaksanakan selepas dua mingggu dari tarikh peralihan ke fasa tersebut.

Screenshot 2021 10 17 At 11.02.27 Am

Apabila Kedah, Kelantan, Pulau Pinang, Perak dan Sabah beralih ke Fasa 3 PPN pada Isnin ini, maka pengoperasian institusi pendidikan berdasarkan Fasa 3 bagi Kedah dan Kelantan akan bermula pada 31 Oktober 2021 (Ahad).

Manakala bagi negeri Pulau Pinang, Perak dan Sabah pula pengoperasian institusi pendidikan akan bermula pada 1 November 2021 (Isnin).

Screenshot 2021 10 17 At 11.04.10 Am

Ini berikutan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik yang bersetuju membenarkan peralihan fasa PPN untuk 7 negeri dan kelonggaran SOP berkuatkuasa mulai esok, 18 Oktober 2021.

Sementara itu, bagi negeri-negeri yang beralih ke Fasa 4 PPN bermula Isnin ini, pengoperasian institusi pendidikan akan bermula pada 1 November depan.

Screenshot 2021 10 17 At 11.03.28 Am

Pembukaan semula institusi pendidikan itu melibatkan murid prasekolah, murid berkeperluan khas (MBK) di sekolah kebangsaan pendidikan khas, sekolah menengah kebangsaan pendidikan khas, sekolah menengah pendidikan khas vokasional dan Program Pendidikan Khas Integrasi.

Arahan ini juga turut terguna pakai kepada pelajar Tingkatan Enam Semester Dua, prauniversiti Sekolah Sukan Malaysia, sekolah harian dan sekolah swasta.

 

Baca: Lahir 1 Januari Kena Daftar Sekolah Setahun Awal? Rupanya Ramai Tak Tahu, Terkejut Tiba-tiba Anak ‘Lompat Darjah’

Screenshot 2021 10 17 At 11.05.43 Am

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.