in

Susah Nak Cari ‘Content’ Di Google? Ikut 5 Cara Mudah Ni!

Gs1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Admin pasti semua yang baca posting ni tau cari maklumat kat Google. Sekarang admin nak bagitahu trick senang nak cari maklumat yang korang nak dengan lagi tepat!



Admin pun baru tau eh!

Time admin scroll Twitter semalam terjumpa threat atas ni. Punya lah senang sebenarnya trick dia. Mesti ramai tak tau kan haa.

G2

Tanda minus (-) tu akan buang maklumat yang korang tak nak. Contoh korang nak cari ‘Tips Penjagaan Anak Kucing’ tapi korang tak nak artikel daripada WordPress, so maklumat yang keluar takkan keluar dari sumber Wordpress.

 

G3

Guna pembuka kata kalau korang nak cari maklumat tanpa ubah susunan kata tu. Macam contoh kat atas, senarai maklumat yang keluar ada perkataan yang sama tanpa ubah perkataan tu sendiri. Try la.

 

G4

Yang ni pula guna bila korang nak cari perkataan yang sama atau sinonim. So tak payah lah cari ‘sinonim rajin‘, cuma taip ~rajin.

 

G5

Senarai maklumat yang keluar semua dalam tempoh tu. Contoh macam kat atas, google akan bagi senarai laptop gaming daripada 2019 sampai 2020. Yang 2018 kebawah takkan keluar.

 

G6

Filetype ni pula kalau korang cari format fail spesifik macam excel, word atau pdf. Kalau cari yang pdf, akan keluar fail format pdf camtu.

 

Senang je kan? Tapi ramai tak tau, tu yang admin nak share!

Baca : Berhenti beli ubat tinggi – Anak Tak Cukup Tinggi? Ini Ada 4 TIPS Yang Korang Boleh Cuba

Kd

Sumber: twitter
Sumber: twitter
Sumber: twitter
Sumber: twitter
Sumber: twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.