in

“Mereka ni selfish & bodoh” – Kajian Buktikan Kadar Kematian Meningkat Disebabkan Orang Pandu Perlahan, Ini Sebabnya

Study Slow Drivers Are Dangerous Causing More Road Death Accidents Than Ever Before World Of Buzz 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Selama ini kita fikir pandu kereta laju-laju ni bahaya, jadi kalau bawa perlahan tu ‘biar lambar asal selamat’ kan?



Tapi menerusi laporan daripada WORLD OF BUZZ, kadar kemalangan dan kematian di atas jalan raya semakin meningkat sejak sejak tahun 2019 disebabkan orang bawa perlahan!

 

“Diaorang ni bodoh & selfish”

Study Slow Drivers Are Dangerous Causing More Road Death Accidents Than Ever Before World Of Buzz 768X366 1
Sumber : oriental daily

Buktinya,Jabatan Pengangkutan British mendedahkan bahawa terdapat 3 kemalangan dalam masa seminggu berpunca daripada slow driver! 

Tahun lepas sahaja, 26 kes kemalangan berlaku dan dua daripadanya maut dimana pihak polis mendapati bahawa mangsa bawa kereta terlalu perlahan sehingga jadi penyebab kemalangan.

16 Basic Traffic Rules Malaysians Always Do Wrong World Of Buzz 4

Sebanyak 132 orang dilaporkan mengalami kecederaan ringan akibat perlanggaran dengan pemandu perlahan.

Pemandu yang bawa kereta perlahani menyebabkan lebih banyak kemalangan kerana mereka cenderung mencetuskan kesesakan, memotong,  dan kemarahan jalan raya yang mengakibatkan kemalangan jalan raya yang serius.

Walaupun di UK menetapkan had laju minima pada jalan yang mengakibatkan denda GBP100 (RM 533), tidak banyak menyedari bahayanya jika memandu terlalu perlahan.

Memandu perlahan ni memang selfish dan sangat bodoh. Dia lah penyebab kemalangan” – Hugh Biadon, Pengasas Alliance of British Drivers.

Katanya lagi,

Saya pernah dive kereta lama sangat, ia telah menyebabkan orang lain frust dan menyebabkan mereka memotong, diaman ia merupakan perkara paling berbahaya yang dilakukan di jalan raya.”

Jangan lah terus korang bawa kereta macam pelesit lepas ni, kat Malaysia ni jalan selalu jammed. Memang ada logiknya tapi, pandu dengan berhati-hati, jangan laju sangat dan jangan perlahan sangat.

Lagi pula itu sebab kat Malaysia ni dah tetapkan lane tertentuy untuk kelajuan tertentu bukan?

 

Baca : “Laju-laju nak pegi mana?” –  Netizen Berang Tengok Kereta Ini Penyebab Kemalangan Lepas Langgar Lampu Merah

Kereta 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.