in

“Mereka sgt obedient di negara mereka tapi di Malaysia, kurang ajar”-Pegawai Perubatan Dedah Sikap Sebenar Pemandu Singapura Yang…

Featured 24

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebelum ini seringkali diingatkan kepada pemandu-pemandu terutamanya di lebuhraya bahawa laluan kecemasan hanyalah untuk kegunaan waktu kecemasan, seperti ketika kenderaan mengalami kerosakan ataupun bagi laluan ambulans.



Meskipun ramai yang menyedari perkara itu, namun masih ada lagi segelintir yang kurang peka dengan keadaan tersebut.

Tapi perkongsian Zulfiekar Razak di facebook menceritakan mengenai sisi berbeza ‘penghuni’ laluan kecemasan ini.

 

Mereka ini sangat ‘obedient’ di negara mereka tetapi pada saya, sangat kurang ajar di negara Malaysia. My respect towards them totally went down the drain!!! 

https://www.facebook.com/zulfiekarrazak/posts/10156030725641626

 

Sepanjang 5 tahun saya bekerja di Jabatan Kecemasan dan Trauma, ketika dipanggil untuk respon kes, laluan kecemasan merupakan ‘lifeline’ untuk pasukan ambulans atau pasukan kecemasan tiba di tempat kejadian dengan awal. Penyalahgunaan laluan kecemasan sangat jarang berlaku di KL ketika ini.

Namun, dalam pengamatan saya di Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan petang tadi, 2/3 penyalahguna laluan kecemasan merupakan dari negara jiran (Singapura)!!. Mereka ini sangat ‘obedient’ di negara mereka tetapi pada saya, sangat kurang ajar di negara Malaysia. My respect towards them totally went down the drain!!!

54 tahun kemerdekaan Singapura nampaknya hanyalah kebanggaan di TV sahaja, pemikiran dan respect akan undang-undang, regulasi dan jabatan-jabatan kerajaan negara jiran masih jauh ketinggalan. Tolonglah wahai warga Singapura, respect other nations’ laws, then we will respect you.

Katanya, kecewa dengan situasi tersebut dia telah membuat aduan kepada JPJ, katanya…

Aduan rasmi telah dimajukan ke JPJ, tidak kiralah kenderaan pendaftaran Singapura, mahupun kenderaan pendaftaraan Malaysia. Itupun, yang hanya sempat dirakam. Sekian, terima kasih.

67827646 10156030705066626 3521136217871613952 N

68291576 10156030704951626 2152102984111095808 N

68490507 10156030704606626 3538022878228250624 N

68673743 10156030704786626 8001628968434270208 N

67809448 10156030704391626 1027719686055264256 N
Sumber: facebook

Ini antara reaksi-reaksi netizen berhubung perkongsian tersebut, rupanya ada antara mereka yang pernah mengalami situasi sama.

 

Orang lain masuk tempt kau boleh je follow rules! kau masuk tempat orang besar kepala eh…

1 12

2 11
Sumber: facebook

 

Bagi admin tak kisahlah dari negara mana pun, Malaysia ke Singapura ke Mongolia ke Zimbabwe sekalipun kalau dah undang-undang menghalang kita untuk melakukan sesuatu perkara, kenapa kita nak buat jugak kan?

Baca : Tolong jangan aniaya kami Dijanjikan Kerja Dan Hostel di Singapura, Lelaki Kecewa Ditipu Kawan Sampai Berhabis RM700

Tiup

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.