in

Majikan Boleh Lingkup Jika Gaji Minimum Bulanan Staff Dinaikkan RM2,700 – Persekutuan Majikan Malaysia

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) akui dengan kemungkinan banyak majikan boleh gulung tikar jika gaji bulanan di bandar besar pada takat RM 2,700 sebulan tapi produktiviti dan sikap pekerja tempatan masih di takuk lama.


Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan berkata, peningkatan kadar gaji perlu sejajar dengan produktiviti dan tahap profesionalisme pekerja.

 

Kalau nak tingkatkan produktiviti, majikan perlu perkenalkan teknologi dan automasi yang lebih baik dan ini memerlukan dana yang tinggi. Untuk berbuat demikian sekarang sukar dan kerajaan kena berikan insentif-insentif tertentu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Ia susulan dengan respon beliau terhadap satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dengan mengesyorkan gaji bulanan di bandar besar ditetapkan pada kadar RM2,700 sebulan bagi menarik perhatian rakyat tempatan menceburi sektor pekerjaan yang sering didominasi warga asing.

Setiausaha Agungnya, J Solomon berkata, ia bagi memastikan supaya tidak ada berlaku kekurangan tenaga kerja dalam sektor berkenaan susulan pendirian kerajaan membekukan pengambilan pekerja asing.

 

Tahap profesionalisme sikap pekerja tempatan jauh ketinggalan berbanding Switzerland & Australia

Shamsuddin juga berkata, dari segi tahap profesionalisme pekerja tempatan, ia jauh ketinggalan berbanding pekerja tempatan di negara maju seperti di Switzerland dan Australia yang diiktiraf sebagai tenaga mahir.

“Malangnya sikap pekerja tempatan agak sukar dilentur kerana contohnya kalau mereka kerja di Pasar Borong Kuala Lumpur di Selayang, lepas kerja dua tiga jam atau dua tiga hari, mereka berhenti.”

Beliau tegaskan bahawa sikap mereka ini tiada daya tahan dan ini juga telah menyebabkan mereka tiada kemahiran.

Tambah beliau lagi, jika cadangan yang dikemukakan MTUC dilaksanakan bermakna kadar gaji meningkat lebih 60 peratus daripada gaji minimum RM1,200 yang ditetapkan kerajaan sekarang.

“Saya percaya apa yang dicadangkan MTUC itu adalah gaji pokok. Gaji pokok pekerja asing rata-rata kita bayar berdasarkan gaji minimum RM1,200 sebulan.

“Kalau kita tingkatkan kadar gaji ini bermakna kita kena tambah sebanyak RM1,500 atau peningkatan lebih 60 peratus. Saya yakin tidak ada majikan yang mampu berbuat demikian dalam tempoh singkat sekarang,” katanya.

 

Baca : Gaji RM1.8k Dan Pulang Pukul 10 Malam Setiap Hari, Jurutera Ini ‘Basuh’ Majikan Melalui Email

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.