in

“Kepala bapak hang Puteri Umno!” – Netizen Hentam Dira Abu Zahar ‘Sound’ Fathia Latiff

Do

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lobak Merah
Lobak Merah
"Kepala bapak hang Puteri Umno!" - Netizen Hentam Dira Abu Zahar 'Sound' Fathia Latiff
Icon Loader
/

Kalau semalam kecoh isu Azwan Ali ingin jatuhkan abang kandungnya yang juga Menteri Besar Selangor, Azmin Ali dalam pilihan raya akan datang. Hari ini kecoh pula isu perbalahan semasa artis yang melibatkan Fathia Latiff dan Dira Abu Zahar bersempena ucapan pelakon tersebut di Perhimpunan Agung UMNO (PAU).Dira
sumber: facebook

Dira Abu Zahar yang juga Exco Puteri UMNO Tangga Batu telah menyelar tindakan pelakon Fathia Latiff yang sering memuat naik status berkaitan isu politik semasa di akaun Twitter, lapor mStar.

“Kenapa hendak percaya kepada dakyah-dakyah ringan seperti Fathia Latiff. Tidak perlu. Dia bukan tahu apa pun. Kalau betul hendak cerita pasal rakyat turun padang macam Puteri UMNO.

“Setakat pegang telefon bimbit dan tekan-tekan dia boleh duduk diam-diam. Betulkan hidup dia dulu, betulkan lakonan dia dulu, tidak payah sibuk hal kerajaan,” kata Dira dalam sebuah ucapan di perhimpunan tersebut.

Teguran panas Dira terhadap Fathia telah menerima hentaman hebat daripada netizen yang menyifatkan Exco Puteri UMNO itu sebagai sombong dan tidak adil untuk tidak membenarkan golongan artis bersuara tentang hal negara dan politik. Artis pun rakyat Malaysia juga kan? 

Dira 1
sumber: facebook
Dira K4
sumber: facebook

Di samping itu, ada di kalangan netizen juga mempersoal tugas Puteri UMNO yang kononnya mengaku turun padang untuk membantu golongan yang memerlukan. Hmm iye ke macam tu? 

Umno 2
sumber: facebook
Dira K3
sumber: facebook

Walau bagaimanapun, pengarah dan pelakon, Ahmad Idham dalam kenyataannya di Malaysiakini berkata, artis juga berhak untuk bersuara serta patut dilayan sama rata seperti orang lain dan bukannya dikecam apabila menyuarakan pendapat.

“Tidak pernah lagi ada artis yang yang membantai kerajaan setahu saya. Mereka hanya menyuarakan pandangan dan apa yang boleh dibuat adalah cari dan cuba selesaikan persoalan diberikan mereka itu saja.

“Tetapi datang kecaman daripada pejuang siber politik yang menidakkan hak mereka untuk bersuara. Ini adalah cara menangani isu dengan level mentaliti rendah. Saya benar-benar kecewa,” katanya.

D6251F785C1Cb4E713B2Bcf1B7862480
sumber: malaysiakini

Bagi Ahmad Idham, golongan selebriti sepatutnya dilihat lebih daripada konteks kerjaya yang berkaitan seni dan hiburan. Malah mereka juga berhak bersuara kerana negara ini mengamalkan demokrasi.

Apabila orang seni membangkitkan isu negara mengapa harus dihentam dan dikecam? Pandanglah daripada sudut positif bukan negatif.” 

Anda rasa bagaimana? Wajarkah golongan artis menyuarakan pendapat mereka sama seperti orang lain? Rasanya tak ada salah kan. Mereka juga rakyat Malaysia dan berhak berikan teguran. Apa-apa pun diharapkan pihak kerajaan menerima teguran mereka dengan hati yang terbuka.

Baca: “Kacang lupakan kulit!” – Fathia Kecam Golongan Yang Tak Hargai Jasa Perjuangan Tun M

Fi Fl

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.