in

Dianggarkan Lebih 1,000 Rakyat Malaysia Jadi ‘Scammer’, Paling Muda Umur 14 Tahun

Page Scammer

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau kita bercakap pasal scammer, mesti korang dah boleh terbayang macam-macam taktik yang diorang guna kan? Dari panggilan phone sampailah buat grup Telegram untuk tipu orang.Ekoran itu, sebanyak 74 kes yang diterima oleh pihak Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA melibatkan sindiket penipuan yang menawarkan pekerjaan di luar negara sejak Januari lalu.

Scam 1

Menurut Kosmo Online, Datuk Seri Micheal Chong selaku Ketua Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA berkata, seramai 23 individu berjaya diselamatkan dari 74 kes yang dilaporkan dan 11 daripadanya berjaya kembali ke tanah air.

“Seramai 12 orang lagi masih ada di pusat tahanan di luar negara. Dari 74 kes itu juga, sebanyak 45 laporan polis yang dibuat oleh ahli keluarga sendiri” – Ujar Datuk Seri Micheal Chong

“Lebih 1,000 orang diseludup ke luar negara”

Bukan itu saja, Datuk Seri Micheal Chong turut mengatakan kemungkinan lebih dari 1,000 rakyat Malaysia yang menjadi mangsa kerana terpedaya dengan sindiket penipuan dan diseludup ke luar negara.

Lebih mengejutkan, golongan yang terlibat ramai dari golongan remaja yang berusia seawal 14 tahun dan dia menasihatkan agar orang ramai lebih peka serta berhati-hati dengan tawaran kerja yang dikongsikan di media sosial.

Jimbrowning

Ini kerana untuk mengelakkan isu pemerdangan manusia yang dilihatkan semakin serius di negara kita dengan ramai golongan muda yang menjadi mangsa untuk pihak tak bertanggungjawab mengaut keuntungan.

Seram lah pulak min rasa… Korang semua make sure check the fact dulu okay?

Baca: “Koyak member” –  [VIDEO] ‘Scammer’ Wanita Kena ‘Scam’ Balik Dengan Pak Cik

Untitled 2 5

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.