in

Throwback Pelakon Melayu Lama: Pandai Bersilat & Pegang Watak Prince Hamlet, Mak Enon Pelakon Bangsawan Yang Bukan Calang-calang!

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bagi penggemar filem Melayu klasik, korang mesti familiar dengan seorang pelakon wanita berusia yang dipanggil Mak Enon. Mak Enon ni kalau dalam filem P. Ramlee kita hanya kenal dia dengan watak-watak kecil seperti pembantu rumah.


Tapi tahu tak korang sebenarnya Mak Enon ni sangat legend di zamannya dan dia pernah berlakon untuk teater bangsawan dengan pegang watak Prince Hamlet? Wow jangan pandang sebelah mata! 

Sumber: Wikipedia

Berikut perkongsian daripada Facebook Repair Gambar Lama mengenai kisah hidup Mak Enon. 

 

Bermula karier sebagai pelakon bangsawan pada tahun 30-an, gaji $40 sebulan! 

Mak Enon atau nama sebenarnya Amon @ Ainon Chik ni dilahirkan di Geylang Serai, Singapura pada tahun 1911. Ayahnya berdarah Bugis dan ibunya pula berketurunan Cina. Keluarganya berasal dari Kuching, Sarawak dan beliau merupakan anak bongsu daripada 4 adik beradik.

Sejak dari kecil lagi, Mak Enon memang minat dengan bangsawan. Pembabitannya dalam dunia seni bermula apabila dia jadi pelakon bangsawan pada tahun 30-an di Singapura dengan gaji sebanyak $40 sebulan. Time RM40 ni kira banyaklah jugak. Boleh jadi RM400 tau! 

Mak Enon zaman muda. Cantik juga eh! | Sumber: Facebook

Sejak dari tu, Mak Enon bergerak aktif membuat persembahan di Indonesia iaitu di City Opera, Genani Star Opera dan panggung New World Hall. Malah dia juga pernah digelar Seri Panggung atau Primadona (gelaran terhebat seorang pelakon wanita) dan bersama-sama Kumpulan Royal Opera menjelajah ke Palembang, Sumatera dan Tanah Jawa.

Beliau juga aktif dalam bangsawan sekitar tahun 1930-an hingga 1960-an.

 

Mak Enon pernah tolak tawaran berlakon dengan P. Ramlee! 

Sebenarnya tak mudah P. Ramlee nak menarik Mak Enon ni masuk ke layar perak setelah beberapa kali dia menawarkan watak kepada primadona ini. Antara watak yang ditawarkan ialah penari joget.

Tapi Mak Enon sering tolak tawaran dengan alasan, “Anak Bangsawan tak tahu berlakon filem”. Malah tak cukup dengan tu, P. Ramlee jugak pernah tawarkan Mak Enon berlakon jadi ahli silat sebab dia tahu primadona ini pandai bersilat. Tapi akibat keras hati, permintaan tu ditolaknya jugak.

Mak Enon dalam filem Tuan Besar | Sumber: IMDb

 

Pernah pegang peranan sebagai Prince Hamlet untuk pementasan Inggeris

Menariknya tentang Mak Enon ni, walaupun dia seorang perempuan, pada tahun 1945 dia telah dipilih untuk pegang watak sebagai Prince Hamlet bagi drama pementasan Inggeris arahan Shariff Medan. Kemain watak Englishman tau! 

Sumber: Facebook

Pementasan ini katanya dibuat atas permintaan British Military Administration (BMA).

Pada tahun 1966, Mak Enon, 45, telah berhijrah ke Kuala Lumpur untuk memulakan hidup baru dan pada ketika tu, barulah terbuka hatinya nak berlakon filem di bawah arahan P. Ramlee. Mak Enon mula berlakon watak kecil dalam filem seperti:

  1. Anak Bapak (1968)
  2. Gelora (1970)
  3. Putus Sudah Kaseh Sayang (1971)
  4. Laxmana Do Re Mi (1972)

 

Menjelang usia tua, terlibat dalam program TV & festival filem dalam serta luar negara

Selain daripada terlibat dengan filem arahan P. Ramlee, Mak Enon juga berlakon dalam filem arahan pengarah lain seperti Keluarga Si Comat (1975), Sayang Anakku Sayang (1976), Panglima Badul (1978), Dayang Suhana (1978), Tuan Besar (1980) selain turut terbabit dalam filem arahan Othman Hafsham pada tahun 1983 iaitu Mekanik.

Sumber: Youtube

Mak Enon juga tak ketinggalan menjayakan pertunjukan pentas dan pelbagai program lain seperti drama TV. Beliau juga sering dibawa mengikuti rombongan artis menyertai beberapa festival filem dalam dan luar negara seperti Festival Filem Asia Pasifik di Kuala Lumpur pada 1982.

Mak Enon menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 6 pagi pada April 1992 di sisi menantunya, Perani Pramount dan anaknya, Mala Satria Shariff berada di sisinya.

Al Fatihah buat Mak Enon.

Baca: “Ini baru ORIGINAL Melayu” – Ramai Tak Tahu Lagu Raya Pertama Dirakam Di Tanah Melayu Pada 1936

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.