in

“Suka hati je tiru kerja keras orang” – Hari Tu Tudung, Kali Ini Ada Butik Terkenal Lain Pula Tiru Idea Fashion Designer?

Feature 4 5

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ini kecoh di media sosial tentang isu plagiarism rekaan tudung dUCk yang didakwa telah meniru rekaan tudung sonaruxsleepystudio. Sampai bergaduh fans dUCk dengan netizen lain sebab kena kecam.



Kali ini isu plagiarism nampaknya belum reda sebab ada butik terkenal lain pula yang dikatakan telah mencuri idea rekaan baju fashion designer tempatan dari Perak.

Perkara ini telah dikongsikan oleh pereka fesyen terbabit iaitu Zachrin Jaafar melalui Instagramnya, zachrinjaafars.official.

Fashion designer terbabit mendakwa butik terkenal, Shawlpublika telah mengambil idea rekaannya yang sebelum ini telah lama dikeluarkan. Kot ye pun nak jadikan inspirasi, buat lah perubahan sikit.

Korang boleh baca luahan hati pereka fesyen tempatan ni.

Baju

Baju 2

Image From Ios 4

Baju 3

Image From Ios 2 1

Ramai juga netizen yang mencadangkan agar pereka fesyen tempatan akan membuat patent pada rekaan mereka supaya kejadian tiru-meniru tidak akan terjadi. Tapi, difahamkan, susah nak patenkan rekaan sebab proses tersebut memerlukan kos yang banyak. 

Image From Ios 2

Makin lama macam makin banyak pulak kes plagiarism rekaan fesyen ni kat Malaysia. 

 

Baca: “Lepastu nanti buat mcm dia mangsa keadaan” – Vivy Dikecam Lagi Lepas Keluaran Baru dUCk Sekali Lagi Dituduh Tiru Idea Orang

Duck

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.