in ,

“Zalimnya kerajaan China ini lebih zalim daripada Zionis” – Mizz Nina Dipuji Kongsi Isu Uighur, Mengapa Golongan Ini Ditindas

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kemodenan dari segi komunikasi dan media tidak menghalang berita seperti penindasan terhadap golongan Uighur oleh kerajaan China ini terus tersebar ke seluruh dunia.


Seperti yang korang tahu, sudah ramai di kalangan netizen dan personaliti terkenal lantang bersuara mengenai isu ini. Namun admin yakin, ramai yang masih ‘blur’ mengapa etnik Uighur ini ditindas dan siapakah mereka hingga China begitu benci dengan mereka? 

Sumber: Blog

 

“Tahukah tuan puan bahawa sebenarnya kaum Uighur itu bukanlah etnik Cina?” 

Oleh sebab itulah penyanyi dan personaliti dakwah terkenal, Mizz Nina telah mengambil inisiatif dengan memberi penerangan tersebut di laman Instagramnya.

Menerusi perkongsian asal daripada Mohd Khairul Anwar Ismail, Timbalan Presiden Abim, posting ini menjelaskan lebih lanjut siapakah etnik Uighur ini dan mengapa China bertindak menindas mereka dengan sangat teruk. 

Sumber: Twitter

 

“Sebenarnya nama asal Xinjiang ialah Turkistan Timur. Turkistan bermaksud orang-orang Turki” 

Sumber: Twitter

 

“Kezaliman kerajaan komunis China berada di tempat pertama diikuti dengan Zionis Israel, kemudian Amerika Syarikat” 

Sumber: Twitter

 

“Thank you Mizz Nina for enlighten this” – Netizen

Perkongsian ini sedikit sebanyak membuka mata netizen untuk lebih memahami apa yang sedang berlaku di Uighur sekarang ni. Rata-rata pengguna media sosial berterima kasih dengan Mizz Nina atas penjelasan yang dikongsikannya tu.

Sumber: Twitter
Sumber: Instagram

Marilah kita sama-sama bersatu dan terus memviralkan isu ini supaya penindasan terhadap Uighur dapat dihentikan dengan segera. 

Baca: Pendedahan Baru: Wanita Uighur Dipaksa ‘Join’ Program Tidur Bersama Lelaki Pilihan Komunis

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.