in

[VIDEO] Pokok Tumbang & Bumbung Tercabut, Pulau Pinang Dilanda Ribut Semalam

Page Penang

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Beberapa kawasan di bahagian pulau di Pulau Pinang telah dilanda hujan lebat dan juga angin kencang petang semalam sehingga menyebabkan pokok-pokok tumbang selain dari atap bumbung yang tercabut akibat angin kuat.


Bukan itu sahaja, beberapa penduduk di sekitar kawasan terdekat turut kongsikan video untuk menunjukkan angin kuat sehingga menyebabkan orang ramai takut untuk bergerak ke mana-mana.

Seperti perkongsian menerusi akaun @aerulbp7, yang mana jalanraya di Pulau Pinang mengalami kesesakan lalu lintas kerana ombak laut bergelora dengan kuat sehingga beberapa kali menghempas panghadang jambatan.

@aerulbp7

Hti2 rider smua.. Penang ribut #penangmalaysia #fyp

♬ suara asli – MKTI💫SCEI✨JENIKAMILA86✨ – JENIKAMILA_MKTI💫KPCI

“Nasib baik tiada yang tercedera”

Menurut Berita Harian, dilaporkan tiada yang mengalami kecederaan atau kemalangan dari kejadian hujan lebat dan angin kencang yang difahamkan berlaku sekitar jam 5 petang.

 

Phee Boon Poh selaku Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar dan Kebajikan Negeri berkata pihaknya telah menerima maklumat dari pasukan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Pulau Pinang berkenaan dengan kejadian pokok tumbang dan atap bumbung tercabut.

Penang

“Setakat ini, 16 kawasan yang dilaporkan terjadinya pokok tumbang dan di Jalan Tengku, sebatang pokok telahpun tumbang sekaligus menghempap sebuah kereta namun difahamkan tiada sesiapa dalam kenderaan itu” – Phee Boon Poh

Tambah Phe Boon Poh, APM dan juga kakitangan pembersihan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) telah menjalankan kerja-kerja pengalihan pokok serta pembersihan di lokasi kejadian dan tamat sepenuhnya pada sekitar 9 malam tadi.

Makin tak menentu cuaca kita lately ni. Harap semua jaga keselamatan walau kat mana pun korang berada okay?

Baca: “Tingkap sampai pecah” – [VIDEO] Shah Alam Teruk Dilanda Ribut, Netizen Gerun Lihat Kemusnahan

Untitled 1 3

Sumber: Sinar Harian

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.