in ,

“Susah sangat ke?” – Juadah Bazar Ramadan Yang Orang Cuba Masak Tapi Selalu Sangat TAK JADI!

Disebabkan oleh penularan wabak Covid-19 ni, kita semua dah lebih sebulan duduk kat rumah sampai pishang hingga membuatkan ramai cuba berjinak-jinak untuk memasak.

Lepastu masuk pulak bulan puasa ni, lagilah ramai orang cuba masak sebab tak dapat nak ke bazar. Ingatkan senang, tapi bila dah buat hasilnya hanya layak masuk grup Facebook “MASAK APA TAK JADI HARI NI” je. Aduh sedihhh

Kalau korang dah ‘trauma’ sangat cuba masak sendiri dekat rumah, jangan risau, ada je alternatif lain untuk dapatkan juadah Ramadan kegemaran korang tu.

Tapi sebelum admin cerita tips penting tu, jom kita tengok makanan apa yang selalu sangat orang masak tapi tak jadi…

1. Puding karamel

Siapa je yang tak suka dengan puding karamel ni? Dengan tekstur dia yang licin dan lembut lepas tu makan pulak dengan gula hangus, fuh sedap gila. Kalau jual dekat bazar memang cepat habis.

So, bila PKP/puasa ni ramai jugak orang try masak puding karamel tapi hasilnya macam kembang je tekak nak makan…

2. Cendol

Peh, bila seharian tahan dahaga masa berpuasa, confirm nak pekena air sejuk punya. Air apa lagi yang famous masa puasa ni kalau bukan cendol kan?

Tapi tak sangka pulak nak buat cendol ni susah eh? Bila tengok dalam grup MASAK APA TAK JADI tu, kebanyakan rupa cendolnya macam tak ada zat je sampai ada orang tak kenal apa benda yang orang tu cuba masak. Hahaha

3. Kambing golek

Ha, ni lagi satu. Memang sedap dan sebenarnya agak senang tau nak buat dekat rumah cuma bersepah sikit la nak panggang-panggang ni. Perap dengan rempah, terus je masukkan dalam oven, settle!

Tapi, senang-senang pun bila orang cuba masak tu rupanya ada tapi dia punya rentung tu tak boleh beza mana satu kambing mana satu kayu arang. Lol!

Tak payah stress, korang boleh beli juadah bazar dekat Grab untuk 4 orang dengan RM50 je

Ala relaxlah, semua benda ada penyelesaiannya. Walaupun Bazar Ramadan tahun ni dibatalkan, ini tak bermakna yang korang tak dapat jamah makanan kegemaran korang tu.

Cuma beza tahun ni, korang tak payah nak bersesak dan berpanas dekat bazar sebab Grab sendiri akan bawa juadah Bazar Ramadan dekat depan pintu rumah korang!!!

Bukan tu je, meh admin tunjukkan juadah berbuka puasa kegemaran korang yang boleh dibeli dengan harga RM50 ke bawah untuk 4 orang makan! Semua ni korang boleh pesan online je dekat aplikasi Grab.

Grab e-Kitchen Bazar (Selangor)

Kolaborasi Grab dengan kerajaan Selangor telah buatkan e-Kitchen bazar jadi kenyataan untuk orang-orang Selangor!

Jadi, korang boleh beli ayam percik, kambing golek, tepung pelita, murtabak dan macam-macam lagi hidangan idaman korang dengan menggunakan satu kali delivery dari satu lokasi e-Kitchen.

Bila korang beli tu, dapat juga tolong peniaga-peniaga kecil yang tengah struggle time PKP atau PKPB ni kan?

Antara makanan yang korang boleh dapat adalah seperti:

1. Antasia Kambing Golek

(Nasi Kambing Grill x 4 = RM48)

2. Warong Sempoi

(Nasi ayam goreng kunyit x2 + Nasi daging kunyit x2 = RM26)

Ada banyak lagi piihan makanan yang sedang-sedap! Korang boleh tengok sendiri lokasi penghantaran e-Kitchen bazar dekat sini.

GrabFood Ramadan Favourites

Tak cukup makanan dari Grab e-Kitchen bazar? Cuba GrabFood Ramadan Favourites ni pulak!

Dekat sini, ada pelbagai makanan juadah berbuka puasa seperti nasi ayam, murtabak, cendol dan macam macam lagi di lebih 900 kedai kegemaran korang!

Antara set yang korang boleh dapat bawah RM50 untuk 4 orang adalah:

1. The Chicken Rice Shop

(Single Combo Meal – Steamed/Roast/Soy x 4 + Braised Egg & Tofu = RM 49.55)

2. Tetangga Kita

(Jagung keju, Murtabak telur ayam + Murtabak telur sapi = RM50)

3. Penang Road Famous TeoChew Chendul

(Kuey Teow Soup x 2 + Penang Fruit Rojak x 1 + Chee Cheong Fun x 1 + Original Chendul x 1 = RM50)

GrabExpress Ramadan

Bukan tu je, Grab turut bekerjasama dengan peniaga dari rumah yang gunakan perkhidmatan GrabExpress dengan iklankan perniagaan dorang dekat aplikasi Grab. Ini sebagai satu inisiatif untuk memberi sokongan kepada peniaga kecil-kecilan yang berniaga daripada rumah.

So, dari korang masak puding karamel tak jadi tu, baik korang order je dari peniaga online ni. Selain dari tu korang boleh juga order tepung pelita, chocolate brownies, takoyaki, tauhu bergedil dan macam-macam lagilah!

Cara dia senang je, buka aplikasi Grab dan tekan pada kad ‘GrabExpress Ramadan’ untuk tengok pilihan korang.

Antara yang ditawarkan:

1. Cik Mirott Brownies

(One large box of Brownies = RM40) bolehlah gantikan kek batik korang yang keras macam batu tu.

2. Tauhu Begedil Kebaboom

(4x Regular Set Tauhu Begedil = RM40)

3. Abam satay

(20 cucuk satay ayam + 10 cucuk satay daging = RM46.70)

Bulan puasa ni memang macam-macam makanan korang mengidam kan? Tapi kalau dah sampai masak pun tak jadi, tak kan nak paksa buat sampai jadi pulakkan? So, korang order je lah dari Grab ni.

Nikmat apa yang korang nak dustakan lagi? Korang hanya perlu duduk rumah, kekal selamat dengan keluarga, tak payah susah-susah nak keluar beli barang untuk masak dan order je makanan berbuka dari Grab sekarang!!!

#DekatkanYangJauhDenganGrab #RideItOutBersama #KitaJagaKita #GrabMY #GrabFoodMY #GrabExpressMY #GrabRayaDeals

Sumber: Facebook
Sumber: Grab
Sumber: Grab
Sumber: Facebook
Sumber: Grab
Sumber: Grab
Sumber: Grab
Sumber: KL Foodie
Sumber: Rileklah