in

Songlap Untung Sampai Berjuta Ringgit, Staff Telco Ditangkap Sebab Makan Rasuah Dedah Maklumat Peribadi Pengguna

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Staff daripada beberapa buah syarikat telekomunikasi kini sedang disiasat atas tuduhan menerima rasuah dari satu sindiket dengan mendedahkan data peribadi pengguna-pengguna mereka.


Menurut The Star, sumber mengatakan bahawa siasatan terhadap aktiviti sindiket baru-baru ini mendapati bahawa kakitangan syarikat telekomunikasi tertentu bekerjasama dengan sindiket tersebut.

 

Sindiket itu dipercayai telah merasuah kakitangan syarikat telco untuk memberikan data pelanggan kepada mereka. Kami akan menyiasatnya tidak lama lagi. “

Sindiket tersebut dipercayai telah meraih jutaan ringgit dengan mengenakan bayaran kepada pengguna telefon bimbit tanpa pengetahuan mereka.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berjaya melumpuhkan sindiket tersebut dengan penangkapan tujuh anggotanya.

Suspek ditangkap di pelbagai lokasi di Lembah Klang pada hari Selasa. Mereka dihadapkan ke hadapan Majistret Shah Wira Abdul Halim dan direman selama empat hari hingga Sabtu.

Mereka yang direman berusia antara 38 dan 44 tahun, dan termasuk pengarah syarikat dan kakitangan teknikalnya.

Difahamkan, suspek disiasat kerana terlibat dalam tiga syarikat yang merupakan penyedia perkhidmatan kandungan SMS dengan menghantar SMS berbayar kepada pengguna telco di seluruh negara.

Sumber mendapati bahawa SMS yang dihantar oleh pihak sindiket, dikenakan hcaj antara 50 sen dan RM4.

Namun, pelanggan telco tidak menyedari bahawa mereka dikenakan bayaran untuk perkhidmatan tersebut.

Sasaran utama sindiket adalah pengguna kad prabayar kerana caj tersebut tidak akan ditunjukkan dalam bil mereka.

“Sindiket itu juga diyakini telah membuat tuntutan kepada perusahaan telekomunikasi sebagai biaya perkhidmatan. Ini bererti mereka memperoleh keuntungan baik dari pengguna telefon bimbit dan syarikat telekomunikasi ”, kata sumber

Sindiket itu dipercayai beroperasi sejak lima tahun lalu dan memperoleh keuntungan berjuta-juta ringgit. Ketua Pesuruhjaya ACC Datuk Seri Azam Baki mengesahkan penangkapan itu, dengan mengatakan kes itu sedang disiasat.

Seandainya korang kena scam dengan pihak telco boleh buat aduan di https://aduan.skmm.gov.my/ atau https://www.mcmc.gov.my/ms/make-a-complaint/make-a-complaint

 

Baca : “Saya dah ready untuk dipecat” – Staff ‘Telco Hijau’ Pedajal Manager Guna Akaun Rasmi?

Sumber: The Star

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.