Selamat Ke Makan Kentang Dah Tumbuh Tunas? Baca Penerangan Doktor Ni

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Macam-macam resepi kita boleh hasilkan dengan ubi kentang. Sebut je nak buat kentang balado ala Minang? Karipap? Hatta nak masak sup, kari dan masak lemak cili api sekali pun — ada dalam kalangan kita yang suka letak kentang.

Pendek kata, masyarakat kita ni memang gila kentang!

Tapi korang tahu ke, sebenarnya ada jenis kentang tak selamat dimakan oleh kita kerana ia mengandungi toksin berbahaya.

Mungkin ada dalam kalangan kita yang kurang sedar perkara ini, tapi kalau nak tahu — kentang bertoksin ni adalah kentang yang sudah bertukar warna kulitnya kepada kehijauan sedikit dan mula mengeluarkan tunas-tunas baru.

 

Bahaya Makan Kentang Dah Keluar Tunas!

Dalam perkongsian seorang doktor di laman Twitternya, beliau ada berkongsi mengenai bahayanya sekiranya kita consume kentang jenis ini.

Tapi, kalau korang masak dengan mengupas kulitnya terlebih dahulu — ia dapat mengurangkan kandungan toksin di dalam kentang tersebut.

So, sebelum membeli tu — pilihlah kentang yang elok-elok ye.

 

Baca: “Makan dengan nasi pun padu oiii” – Lebih 3k Shares Di FB, Resepi Simple Sambal Goreng Jawa Ni Padu Habis!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nab Talib

Seorang yang selalu berangan untuk bekerja di Dunder Mifflin Paper Company, dan penggemar berat Morrissey.