in

Kalau Nak Beli Rumah, Jangan Deal Dengan Pemaju Blacklist Ni

Page 2 10

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau korang plan nak beli rumah, make sure buat research dulu tau. Sebagai pengguna, kita kena pertimbangkan jugak pemaju projek rumah sebab ianya berkait rapat dengan progress pembangunan rumah kita tu nanti.



Okay firstly, admin just nak ingatkan kalau pemaju perumahan tiba-tiba lari, projek perumahan akan tergendala tak pun terus berhenti dan nanti korang jugak yang susah.

J
gambar hiasan

Tapi korang jangan risau sebab Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dah keluarkan senarai pemaju di Malaysia yang disenarai hitam mengikut kategori supaya pembeli akan lebih berhati-hati sebelum beli dari syarikat ni.

Senarai ni telah dikemas kini sehingga 13 September 2018 dan merupakan yang terkini serta terdiri daripada empat kategori iaitu:

  • Pemaju perumahan tanpa lesen
  • Pemaju Ingkar Award Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)
  • Pemaju gagal membayar kompaun
  • Pemaju terlibat dengan Projek Perumahan Terbengkalai

So, jom tengok senarai-senarainya supaya kita menjadi pengguna bijak dan lebih berhati-hati.

 

1. Pemaju perumahan tanpa lesen

P1 1
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
P2 1
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
P3 2
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara

 

2. Pemaju Ingkar Award Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)

O1 1
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O2 1
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O3
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O4
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O5
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
Baru
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O6
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
O7
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara

 

3. Pemaju gagal membayar kompaun

K1 2
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K2
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K3
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K4
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K5
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K6
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K7
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K8
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
K9
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara

 

4. Pemaju Terlibat Dengan Projek Perumahan Terbengkalai

N1 1
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
N2
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
N3
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
N4
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara
N5
sumber: portal rasmi jabatan perumahan negara

Secara keseluruhannya, lebih 1,000 pemaju telah disenarai hitam oleh kerajaan. So, since korang dah tau ni, bolehlah berhati-hati membuat pilihan nanti.

Banyaknya yang kena blacklist!

Baca: Perhatian! App ASNB Ni Tak Diiktiraf Dan Boleh Curi Data Korang!

Page Asnb2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.