in

“Gaji dia berbaloi dengan risiko kerja” – Netizen Salute Penyelam Air Kumbahan, Sanggup Kerja Bergelumang Dengan Tahi!

Air Kumbahan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Tukar pampers anak ataupun bau tahi sendiri pun korang dah geli kan? Cuba bayangkan kalau pekerjaan korang ialah penyelam dalam air kumbahan aka air tahi! Haa mesti rasa macam nak pengsan dah kan??!



Apa-apapun, bagi yang tak tahu tugas penyelam air kumbahan ini memang wujud seperti video yang dikongsikan di Twitter kat bawah ni. 

 

“Bayar berjuta sekalipun, takkan buat!” 

Rata-rata netizen yang melihat video ni dah sekaligus membayangkan ‘horror’ pekerjaan tersebut. Yelah mana taknya kan, sudahlah masuk dalam kolam yang busuk lepas tu sempit dan gelap pulak tu. Alahai… menangis kalau min dibuatnya! 

Not
sumber: twitter

 

“Gaji masyukkk… 4 kali ganda gaji sejam doktor di Malaysia” 

Meskipun pekerjaan ni nampak macam kotor dan takkan ada orang yang sanggup buat, korang tahu tak gajinya boleh tahan masyuk. Dengar cerita antara RM40 – RM50 sejam. Itu bersamaan dengan 4 kali gali ganda gaji sejam seorang doktor di Malaysia yang hanya RM11.47 per jam. Waaah! 

Masyuk
sumber: twitter

 

“Real heros, without them, nobody can poop in peace. MUCH RESPECT!!!” 

Hargai
sumber: twitter

So siapa berani nak kerja jadi penyelam air kumbahan? Gaji masyuk woi… tapi bau tu kena tahan lah sikit kan? 

Baca: “Tolonglah respect nature, sampah bawa turun” – Lelaki Ni Sound Geng Hikers Acah Padu Naik Gunung Rajah Tapi Tinggalkan Sampah!

Sampah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.