“Tolonglah respect nature, sampah bawa turun”- Lelaki Ni Sound Geng Hikers Acah Padu Naik Gunung Rajah Tapi Tinggalkan Sampah!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Apa aktiviti biasanya korang buat waktu hujung-hujung minggu? Mesti salah satunya pergi hiking kan?

Boleh dikatakan hiking tu dah jadi macam aktiviti wajib untuk para hikers kat luar sana, malah ada juga yang dalam fasa ‘cuba-cuba’ jadi hikers ni.

Selain menyihatkan badan, hiking ni juga salah satu aktiviti yang membuatkan kita lebih dekat dengan alam tapi lain pula ceritanya dengan perkongsian lelaki ini di facebook.

 

“Sampah tlg lahhh bawak turun…bawak sorang sikit…berapa gram je pon”

Nyata dia cukup kecewa dengan sikap segelintir pihak yang tak reti nak jaga kebersihan alam sekitar malah sampah yang mereka buat ditinggalkan begitu sahaja tanpa ada rasa tanggungjawab nak bersihkan.

Apa nie….mkn nak sedap…masa naik semangat..last2 jadi gini tlg lah respect nature..adoiii lahabau betol lah…nie lagi satu..nak pesan pada org2 muda..gogo ke guide ke apa ke..yg acah2 padu..tu..tolong ingat kat pada anak buah..sampah tlg.lahhh bawak turun…bawak sorang sikit…berapa gram je pon….kalau di bahagi2 kan…kalau turun semua nak ringan acah2 padu berlari konon…plzzz lah ubah sikap tu…kalau takmau bawak berat2..jgn mkn2 sedap2…bawak roti je…hanat……GUNUNG RAJAH KEM LATA NANING

Korang tengok sendiri gambar-gambar yang dikongsikan lelaki tersebut di facebook.

Sumber: Facebook

 

Ingat ada makcik cleaner kot acah2 bergambar hiking love nature tp buang sampah cmni!!!

Rata-rata netizen yang membaca perkongsian tersebut setuju dengan kenyataan lelaki itu selain mengecam para hikers yang tak ada kesedaran sivik dengan meninggalkan sampah tanpa dibawa turun.

Sumber: Facebook

 

Orang-orang yang hiking ni selalunya love nature betul tak? Kalau dah tinggalkan sampah macam ni, love nature apa nya? Apa kata kita jadi lebih bertanggungjawab lepas ni okay!

Baca : Dah gemuk tak payahlah buat aktiviti lasak Persatuan Hiking Sekolahkan Netizen Facebook Suka Hina Fizikal Orang Lain

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.