in

“Disaster” – Terpaksa ‘Undur’ Kerana Tidak Berfungsi, Netizen Bengang Jalan Sesak Kerana RFID

Rfid Punca Kesesakan Jalan Raya

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.Seperti semua sedia maklum, hari Isnin yang merupakan permulaan awal minggu selalunya merupakan hari di mana jalan raya mulai sesak dengan kenderaan kerana orang ramai ingin ke tempat kerja.

Walau bagaimanapun, seawal jam 7 pagi ini, ramai yang merungut di media sosial gara-gara terpaksa menghadapi kesesakan lalu lintas luar biasa yang didakwa berpunca daripada penggunaan Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di tol.

Sesak 3

Menurut Kosmo, antara jalan yang mengalami kesesakan teruk iaitu Tol Bandar Seri Putra, Bangi yang mana pengguna jalan raya terpaksa mengambil masa kira-kira 30 minit untuk melepasinya. Uish teruk tu! 

 

“Penuh adegan lampu reverse kereta menyala” 

Menerusi perkongsian Aiman Psikologi di Twitter, kesesakan juga dapat dilihat berdekatan rumahnya selepas lorong Smart Tag didakwa telah ‘robohkan’ dan digantikan dengan lorong RFID.

Disebabkan kegagalan sistem RFID untuk mengesan pelekat yang ditampal pada kenderaan pengguna jalan raya, beberapa kereta terpaksa mengundur hingga mengakibatkan kesesakan di kawasan itu.

Selain itu, ramai di kalangan netizen yang meluahkan rasa kekesalan mereka terhadap sistem RFID itu yang katanya telah menyebabkan kelewatan mereka ke tempat kerja.

Disaster Rfid

Harap korang yang lalu tol ada RFID pagi ini bertabah lah ye. Dugaan hari Isnin. 

Baca: Selamat Tinggal Touch N Go & SmartTag! Tol Akan Mula Gunakan RFID Secara Berperingkat Mulai 2022

Myrfid

Sumber: Kosmo
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.