“Ambil masa 5 jam nak buang” – Disangka Kanser Rupa-rupanya Ada 526 Gigi Dalam Rahang Budak 7 Tahun

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Biasanya jumlah gigi untuk kanak-kanak seusia 7 tahun  ada dalam sekitar 20 ke 32 batang kerana akan menghadapi proses penggantian dari gigi susu ke gigi kekal kan?

Tapi kes ni pelik, bertahun-tahun kena hadap rahang bengkak sampai membesar rupa-rupanya ‘bengkak’ yang dimaksudkan itu adalah gigi!

 

526 gigi seberat 200 gram dalam mulut budak 7 tahun

Pakar bedah dan ahli patologi di Saveetha Dental College dan Hospital Chennai, India pun terkejut bila mendapati lebih daripada 500 gigi di dalam rahang budak lelaki berusia 7 tahun.

Semasa kanak-kanak itu berumur 3 tahun, ibu bapa dia ada perasan yang rahang anak dia membesar dan semakin membengkak, tapi mereka enggan untuk menjalani pemeriksaan lanjut masa hantar ke hospital masa tu.

Tapi bila tengok bengkak tu semakin membesar lepas 4 tahun, mereka terus hantar buat check up. Menurut Nextshark, ibu bapa kepada budak lelaki tu risau yang anak ni menghidapi kanser rahang, tapi lepas doktor semak

 

Luka besar dengan pelbagai struktur keras di satu sudut di dalam rahang bawah.”

Ia merupakan sejumlah struktur berbentuk gigi seberat 200 gram. Kesemua struktur berbentuk gigi yang tumbuh dalam rahang dia tu berjumlah 526 yang rupanya seolah-olah mutiara di dalam tiram.

Ia mengambil masa 5 jam untuk cabut semua gigi yang bersaiz 1mm hingga 15 mm” – Doktor

Kes ini merupakan kes pertama yang terjadi di dunia dan pakar menggelarkan penyakit ini sebagai “compound odontome”.

 

Baca :  “Betul ke tak perlu kumur-kumur lepas berus gigi?” – Doktor Ni Terangkan Konsep ‘Spit Don’t Rinse’

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?