“Xleh move on dengan kesedapan dia” – Senang Gila Nak Buat Ayam Masak Thai Untuk Berbuka Ni!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Siapa yang tengah pening fikir nak masak apa berbuka ni? Dah lah kena harung trafik balik kerja lepastu masa memasak pun dah tak banyak. Fikir nak masak apa ni sama susah dekat fikir nak makan mana tau.

Okay, korang tak yah risau, seorang pengguna Facebook, Aien Weyl dah kongsikan resipi paling mudah sekali untuk korang masak berbuka nanti.

Bak kata Aien ni, dia masak benda ni sampai dua hari berturut-turut. Sampai macamtu sekali sedapnya. Jom tengok macam mana cara nak masak ayam masak thai ni.

Xleh move on lg ayam masak thai ni.. Buat dh semalam xcukup.. Haha.. So arini kita repeat buat lg”

Resipi Ayam Masak Thai

Bahan A

10 ketul bahagian ayam digoreng
1 biji bawang besar/holland (potong bulat)
2 batang serai dititik
Daun limau purut
Garam secukupnya
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
Sedikit air
Minyak

Bahan B (bahan kisar)

3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
2 biji cili api

Cara memasak

Tumis serai yang dititik sampai naik bau, kemudian korang masukkan hirisan bawang dengan daun limau purut dan tumis sampai garing.

Lepas dah garing, korang masukkan Bahan B lepastu masukkan sos tiram, sos cili, air dan last sekali masukkan ayam. Lepastu korang masukkan je garam secukup rasa. Dah siap!

Sumber: Facebook

Eh senangnyaaa. Admin pun balik ni nak try lah masak. Aduh terliur betul bila tengok gambar dia.

 

Baca: Murah, Jimat & Sedap! Ini Resipi Almond Milk Yang Korang Boleh Campur Dengan Kurma Waktu Sahur Nanti

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nadia Ghafar

Pendengar setia Willie Nelson