in

“Tak kesian dengan cikgu ke ? – Murid Buat Tak Tahu Waktu Kelas Online, Homework Pun Tak Nak Siapkan

Combine Guru

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Waktu PKP ni semua orang akan duduk dalam rumah termasuklah pelajar sekolah. Hal ini demikian kerana sesi persekolahan masih belum berlangsung berikutan wabak Covid-19 yang masih menular di Malaysia.



Online class menjadi salah satu alternatif untuk para guru meneruskan sesi pembelajaran ketika musim PKP. Bukan itu sahaja, guru-guru akan bagi homework dengan pelajar supaya dapat dilaksanakan sewaktu di rumah.

G11 1

Namun, masih ada lagi murid yang buat acuh tak acuh dengan arahan cikgu yang diberikan oleh mereka contohnya kalau buat online class tiba-tiba menghilang, homework tak nak siapkan dan tak update dengan cikgu berhubung tugasan sekolah yang dah diberikan.

Hal ini berkait dengan satu perkongsian di Twitter dimana individu yang dipercayai merupakan seorang guru luah rasa sedih apabila melihat komen-komen murid yang langsung tak amik kisah soal homework yang cikgu diorang dah bagi.

T1 2

“Pagi petang siang malam cikgu korang berjaga, pulun cari bahan, sediakan pdpc untuk pastikan korang tak ketinggalan. Ini yang korang balas.”

Apa yang mengecewakan cikgu ini ada murid yang langsung memang tak ambil tahu pasal homework.

G1 2

G2 2

Selain itu, ada juga yang assume cikgu-cikgu ni tak check pun homework yang diorang bagi sebab cikgu-cikgu ni nak kejar syllabus.

G3 1

Adik-adik kena appreciate lah usaha cikgu korang lagi-lagi time PKP ni, bukan senang tau nak handle murid tapi semua by online. 

Cikgu ini mewakili rakan-rakan guru yang lain luah rasa sedih dan kecewa dengan sikap pelajar seperti ini.

J1

J2

” Bukan senang tau nak buat online learning. Lagi-lagi bagi cikgu yang dah lama.”

Dalam pada itu, ramai juga memberi pendapat yang pelajar seperti ini memang ada dan ibu bapa perlu mengambil peranan dalam menguruskan anak-anak.

Paling sakit hati whatsapp status update sokmo

J3

Ada budak yang tau main game online tiap hari

J4

Every single time balik kerja, nangis sampai ke malam

J5

Please adik-adik siapkan homework!

Baca : “Teacher goyang kaki di rumah? Nope, kami mengemis” – Cikgu Whtasapp Student Tanya Pasal Homework Tapi Ini Respon Dia Dapat

P

 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.