in

“Tak betul” – Hishammuddin Nafi Khabar Angin Positif COVID 19, Kini Sedang Jalani Kuarantin Rumah

Onns

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ini, bertebaran khabar angin di media sosial yang mengatakan seorang menteri dilaporkan positif COVID 19.Hush Hush

Tidak mahu isu berpanjangan dan menjadi bualan netizen ramai, Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein Onn telah memuat naik tweet yang mengatakan beliau negatif wabak tersebut. 

Menerusi posting tersebut, Hishammuddin menjelaskan bahawa terdapat khabar angin yang mengatakan beliau positif COVID 19 dan perkara tersebut tidak benar. 

View this post on Instagram

Memandangkan di Sabah baru-baru ini saya telah pergi ke Pitas bagi membantu kempen calon BN bagi DUN Pitas, Saudara Sufian Abdul Karim yang telah disahkan positif #COVID19, hari ini saya telah diarah oleh Kementerian Kesihatan Malaysia agar jalani kuarantin diri di rumah biarpun saringan awal yang dibuat ke atas saya sebaik tiba dari Sabah tempoh hari negatif. . Saya tahu ada sebahagian jentera BN telah disahkan positif. Saya harap semua yang positif ini tabah dan segera beroleh kesembuhan. Biarpun semasa kempen tempoh hari setiap SOP telah dipatuhi namun kita berdepan dengan virus yang tidak boleh dilihat. Risiko dijangkiti tetap tinggi. Sebab itu saya kagum, biarpun sedar risiko ini, namun ia tidak sedikitpun melemahkan semangat jentera BN untuk berkorban demi agama, bangsa dan negara . Kepada semua yang baru pulang dari Sabah khususnya jentera BN, nasihat saya – pastikan jalani saringan COVID19 dan segera lapor sekiranya terdapat simptom. Seperti saya maklum, saya sendiri akan kuarantin diri di rumah. Sama-sama kita bantu usaha KKM tangani penularan wabak ini.

A post shared by Hishammuddin Hussein (@hishammuddinhussein) on

Menurutnya lagi, pada 22 September lepas, dia pulang dari Sabah dan menjalani test COVID 19 yang pertama di KLIA2 dan mendapat keputusan negatif.

Dia kemudian menjalani ujian kedua pada 28 September lalu iaitu 8 hari selepas ujian pertama dan keputusannya tetap negatif.

Seperti yang diarahkan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, Hishammuddin kini sedang menjalani tempoh kuarantin di rumah untuk mengelakkan sebarang penularan wabak tersebut.

Bersama penjelasan itu, beliau juga muat naik keputusan kedua-dua ujiannya ke laman Twitter.

Uish tak baik gosip-gosip ni! Apa-apapun admin mendoakan semoga datuk seri baik-baik saja. Amin. 

Baca: Baru Pulang Dari Empat ‘Zon Merah’ Ini? KKM Nasihat Untuk Buat Ujian COVID 19 Sebagai Langkah Berjaga-jaga

Sabah 1

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.