Salahkan Isteri “Bersama” Orang Lain Sebelum Kahwin, Doktor Ini Minta Suami “Educate” Diri Daripada Menuduh

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Setiap pasangan yang dah berkahwin pasti ingin menimang cahaya mata sendiri. Ada yang suka merancang, ada yang nak bina keluarga secepat mungkin.

Tapi bersediakah anda untuk bergelar ibu ayah? Sejauh mana ilmu di dada dalam diri masing-masing untuk membentuk sebuah keluarga?

“Bila nak ada anak?”

Lumrah setiap pasangan baru berkahwin, pasti ada yang bertanya “Bila nak ada anak?”

Rezeki masing-masing, ada yang dikurniakan anak awal dan biasanya ini kita gelar bunting pelamin. Bila bawa check doktor, “Tahniah, awak mengandung dah 6 minggu!”

Tapi kahwin baru sebulan. Eh sudah! Mulalah ada rasa curiga dan tuduh sana sini.

“Please educate yourself before judging”

Seorang doktor menerusi perkongsian di Twitter mengingatkan bakal suami untuk menuntut ilmu dahulu sebelum menuduh isteri bukan-bukan.

Sumber: Twitter

Ingat kata kuncinya: Usia bermula hari pertama waktu isteri datang bulan kali terakhir.

Bukanlah waktu suami isteri “bersama”.

Macam mana tu? Contohnya..

Ok, mungkin ada yang tak berapa jelas dengan apa doktor kata. Contohnya macam ni.

Sumber: Twitter

Ingat tak dulu masa belajar kt sekolah, wanita ni ada kitaran ovulasi. Waktu itu telur atau ovum dah sedia untuk disenyawakan.

Jadi bila telur tu dibentuk? Haa, waktu hari pertama tu jugalah usia janin dikira.

Sumber: Twitter

Haaaa, faham ke idok? Ok, explain lagi sekali.

Sumber: Twitter

Jadi janganlah ada yang memandai-mandai buat tuduhan kat isteri lagi.

Kalau period tak tetap, macam mana?

Wanita mempunyai kitaran haid secara tetap setiap bulan. Tapi ada juga yang mengalami irregular period, yakni kitaran haid yang tak tetap.

So macam mana pula kiraan usia janin?

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ok, jadi dah tahu semua ni dah bolehlah masing-masing relax atau kunci mulut orang kat luar sana atau suami sendiri yang suka mengata bukan-bukan.

Bak kata salah seorang yang komen dalam thread tu, carilah suami yang cerdik bukan bangang. Harap-harap dengan ilmu ni, dapat elakkan lebih banyak kes cerai berai.

Baca: 11 Mitos Mengenai Kehamilan Yang Bakal Ibu Perlu Ketahui

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Suraya Roslan

Penggemar graphic tee dan sentiasa berangan-angan untuk mengelilingi dunia.