in

Missing Beaumont Children : Misteri 53 Tahun Kehilangan Tiga Beradik Beaumont Yang Masih Belum Terungkai

Featured 41

Sekarang ni kalau baca berita mengenai kes kehilangan kanak-kanak sebagai ibu bapa kita mesti akan risau sekiranya perkara malang tersebut terjadi kepada anak kita.

Seperti kes “Missing Beaumont Children” misteri kehilangan 3 beradik selama lebih 5 dekad.

1568866645347
Sumber: blog

Malah lebih menyedihkan ibu kepada adik beradik malang tersebut iaitu Nancy Beaumont dilaporkan baru sahaja meninggal dunia pada 16 September lalu pada usia 92 tahun.

Malangnya dia ‘pergi’ tanpa sempat melihat anak-anaknya di depan mana, malah kehilangan adik beradik Beaumont kekal misteri sehingga kini, walaupun sudah 53 tahun berlalu.

 

Kisah kehilangan anak-anak Beaumont!

Pada pagi 26 Januari 1966 yang juga merupakan hari perayaan Australia, Jane Nartare Beaumont (9 tahun), Arnna Kathleen Beaumont (7 tahun) dan Grant Ellis Beaumont (4 tahun) telah menaiki bas menuju ke Pantai Glenelg yang terletak hanya 3 kilometer dari rumah mereka.

So disebabkan ini merupakan aktiviti yang biasa dilakukan adik-beradik tersebut, maka tiada masalah untuk ibu mereka, Nancy memberikan kebenaran kepada anak-anaknya.

7C435Ab070Ad5Fa606Cd58583B372A6C
Sumber: blog

Namun pada satu hari, malang tidak berbau apabila Jane, Arnna dan Grant tidak pulang kerumah. Lepas je Jim dan Nancy Beaumont gagal menjumpai ketiga-tiga beradik tersebut setelah seharian mencari, mereka kemudiannya melaporkan kehilangan kanak-kanak itu kepada pihak berkuasa.

Operasi mencari besar-besaran dilakukan, malah dilaporkan operasi tersebut merupakan yang terbesar pernah direkodkan di Australia. Bagaimanapun hanya sia-sia kerana ketiga-tiga kanak-kanak malang itu masih gagal ditemui.

 

Saksi mengadu nampak tiga beradik Beaumont bermain tepi pantai dengan ditemani lelaki berusia sekitar 30an.

Ada beberapa saksi memberi keterangan kepada pihak berkuasa, katanya mereka nampak anak-anak Beaumont bermain di sekitar pantai dengan ditemani seorang lelaki yang dianggarkan berusia sekitar 30an.

Namun! Keterangan itu tak beri apa-apa effect pada perkembangan kes tersebut. Beberapa orang individu ditahan selepas disyaki terlibat namun tiada petunjuk serta bukti kukuh diperoleh.

250Px Beaumont Children Newspaper
Sumber: blog

Sekarang dah 53 tahun kes tu berlaku namun anak-anak Beaumont ni masih lagi belum ditemui sekaligus menjadikan kes ni sebagai kes pelik yang paling sensasi di Australia.

Disebabkan mereka masih gagal merungkai misteri kehilangan anak-anak Beaumont ni, wang ganjaran sebanyak 1 juta dollar ditawarkan kepada sesiapa yang beri maklumat penting dan tepat berkaitan kes anak-anak Beaumont.

 

Semoga satu hari nanti anak-anak Beaumont ditemui dalam keadaan selamat.

Baca : Percutian indah bertukar tragik- Kronologi PENUH Kes Kehilangan Remaja Ireland Nora Anne Quoirin

Sarah