in

Langgar Peraturan COVID-19? Kalau Kat Jepun, Nama Anda Akan Didedahkan Pada Umum

Covid 19 Jepun

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Dengan harapan supaya orang ramai akan mematuhi peraturan COVID-19, negara Jepun akan mendedahkan kepada umum nama individu-individu yang didapati ingkar peraturan tersebut, lapor Insider.Np File 99559 E1628302650981

Pada Isnin lalu, Kementerian Kesihatan Jepun difahamkan sudah mendedahkan nama tiga individu yang melanggar peraturan wabak yang ditetapkan negara terbabit selepas pulang dari luar negara pada 21 Julai lalu.

Menurut sumber, kesemua tiga individu yang namanya didedahkan itu adalah warganegara Jepun dan dua daripadanya berusia lingkungan 20-an dan baru tiba dari Korea Selatan, manakala individu ketiga berusia lingkungan 30-an dan tiba dari Hawaii.

Np File 48809 E1628302765784

Difahamkan, ketiga-tiga mereka sudah disahkan negatif wabak maut terbabit selepas menjalani ujian sebaik tiba di Jepun. Pun begitu, kesemua mereka gagal untuk menjawab panggilan follow-up daripada kementerian kesihatan.

Laporan lanjut mendedahkan, ketiga-tiga individu terbabit sengaja mengelak daripada berhubung dengan kementerian kesihatan selepas pulang dari luar negara mengakibatkan kerajaan membuat keputusan untuk mendedahkan nama mereka.

Photo L E1628302799322

Untuk pengetahuan, kerajaan Jepun sudah memberi amaran pada Mei lalu untuk mendedahkan nama mereka kepada umum jika tidak melaporkan diri pada kerajaan selepas pulang dari luar negara.

Pendedahan nama tiga individu terbabit adalah yang pertama kali dilakukan di negara matahari terbit itu semenjak amaran terbabit dikeluarkan.

Sumber: Insider

Baca: Warga Emas di Jepun Tak Pasal Pasal Dapat 3 Dos Vaksin Covid-19 Sebab Hospital Tersilap Ada Wanita Nama Sama

Ft Vaksinjepun E1624674306380

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.