in

Kes Dari Kluster 1 Utama Meningkat 105 Orang Positif Covid-19

Oneutama

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Jumlah kes positif Covid-19 dalam kalangan kluster Kompleks Beli-belah 1 Utama (Utama Cluster) telah meningkat kepada 105 orang sehingga pagi tadi, kata pejabat daerah Petaling.Mereka mengatakan, setakat ini, 79 pengawal keselamatan, 18 pembersih dan lapan kakitangan penyewa pusat membeli-belah telah disahkan positif virus tersebut. Lapor NST.

 

“Lapan kakitangan penyewa pusat membeli melibatkan 1  kes daripada 1 C&C Cookies, 1 kes dari Daiso dan 6 kes dari Teh Tarik Place. Kes positif Covid-19 dari kelompok ini adalah warga asing, kecuali pekerja di Daiso.” katanya

Malam tadi, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Petaling, Johary Anuar mengatakan kelompok itu mencatatkan 63 kes positif di mana 16 pekerja pusat membeli-belah, 44 pengawal keselamatan dan tiga pengunjung telah dijangkiti.

Bagaimanapun, pihak pengurusan 1 Utama tepis dakwaan tersebut dengan mengatakan bahawa setakat ini hanya ada 21 kes positif menurut rekod mereka.

Dikatakan ini berdasarkan ujian dua hari Covid-19 yang dilakukan pada 6,000 pekerja pusat beli-belah mulai 11 Oktober.

Dikatakan bahawa hasil ujian yang diperoleh semalam berjaya mengenal pasti 20 kakitangan penyewa dan satu kakitangan pengurusan pusat membeli-belah sebagai positif Covid-19.

Ia mengatakan bahawa 44 anggota keselamatan tambahan yang ditunjukkan oleh Johary bukan sebahagian daripada ujian besar-besaran.

44 pengawal keselamatan, katanya, berasal dari penyedia perkhidmatan pihak ketiga di mana jangkitan Covid-19 datang daripada hostel mereka menetap.

 

Baca : “Bukan 63 kes” – One Utama Tepis Khabar Angin, Hanya Catat 22 Kes Positif Covid-19

Ou5 1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.