in

“Kami menolak tuduhan ini” – Al Jazeera ‘Berkeras’ Pertahan Dokumentari Layanan M’sia Terhadap PATI

Collage 12

Selepas seminggu dokumentari Al Jazeera dikeluarkan, pihak berkuasa dan ramai rakyat Malaysia telah bersuara meminta video tersebut diturunkan dan akhirnya semalam, pihak Al Jazeera telah mengeluarkan kenyataan mereka mengenai perkara ini.

Nafi dokumentari tak tepat, mengelirukan dan tak adil

2179431 1794752555

Dalam kenyataan berbentuk artikel, Al Jazeera mengatakan yang mereka menolak dakwaan pihak berkuasa dan pertahankan kualiti dan kewartawanan tak berat sebelah mereka.

“Kami bimbang dengan perkembangan yang telah berlaku di Malaysia sejak dokumentari ‘Lockep Up in Malaysia’s Lockdown’ dikeluarkan pada 3 Julai lalu kerana pihak berkuasa di Malaysia telah mengkritik doku ini sebagai tak tepat, tak benar dan tak adil.”

Al Jazeera menolak tuduhan ini dengan tegas dan berdiri teguh dengan profesionalisme, kualiti dan kesaksamaan kewartawanan.”

Al Jazeera turut pertahankan dokumentari ini dengan mengatakan yang dokumentari mereka mempunyai reputasi dalam menghasilkan kewartawanan yang mendalam dengan kualiti terbaik dan banyak progam di dalam segmen tersebut telah diiktiraf dengan anugerah berprestij di seluruh dunia.

Kerajaan tolak temubual bersama Al Jazeera

B0E986B266F144859Dcd689293Bd4523

Tambah mereka lagi, dokumentari tersebut mempunyai pandangan dan pengalaman ramai orang dari pelbagai latar belakang termasuk doktor dan pekerja barisan hadapan. Bukan tu je, dorang turut masukkan yang Malaysia berjaya mengawal penyebaran virus ini.

Tak cukup dengan itu, Al Jazeera turut menjelaskan yang dorang dah banyak kali minta untuk dapat pandangan kerajaan dengan menawarkan temubual tapi ditolak dan tak dapat masuk sidang media yang dibuat oleh Menteri Pertahanan. Pun begitu, dorang tetap masukkan beberapa komen yang dibuat oleh Menteri Pertahanan di dua sidang media.

Dokumentari ini telah mengambil kejadian termasuk serbuan pendatang yang berlaku secara langsung di Malaysia dan kejadian-kejadian ini turut dilaporkan oleh media-media lain di dalam dan luar negara.”

Al Jazeera bimbang dengan keselamatan pekerjanya

Man 1

Di dalam kenyataan ini juga, Al Jazeera turut mengekspresikan rasa bimbang mereka dengan keselamatan pekerja-pekerjanya yang kini menjadi subjek siasatan pihak berkuasa di Malaysia.

Dakwa wartawan yang hanya buat kerja mereka bukan tindakan demokrasi yang menghargai kebebasan bersuara. Kewartawanan bukan jenayah.”

Bukan tu je, maklumat mengenai beberapa pekerja mereka turut didedahkan di media sosial hingga mereka dikecam oleh netizen sampai ada yang dapat ugutan bunuh. Malah, orang-orang yang ditemubual dalam dokumentari ini juga turut menerima nasib yang sama.

Dalam dunia di mana media sentiasa mendapat ugutan, Al Jazeera meminta hak kebebasan media untuk melaporkan apa-apa kes secara bebas tanpa intimidasi.”

Al Jazeera turut mengatakan yang mereka bersedia untuk memberi peluang kepada wakil kerajaan Malaysia untuk menjawab perkara-perkara yang dibangkitkan dalam dokumentari tersebut.

 

Baca: Aktivis Tak Setuju Pihak Berkuasa Dedah Butiran Rayhan Kabir Lepas Tengok Komen ‘Ganas’ Netizen

Collage 11

Sumber: YouTube