in

“Kadang-kadang sampah pun berguna”-[Video] Cantik! Pemuda Recycle ‘Sampah’ Jadikan Payung

Ft Payung 1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sakit mata kalau tengok plastik sampah dibuang bersepah-sepah. Lagi-lagi kalau sampah tu berterabur. Tak semua sampah perlu dibuang, ada je yang boleh guna balik. Sebab tu kerajaan sediakan tong sampah recycle.



Dalam perkongsian @ovolokakaw di Tiktoknya, dia telah memuat naik video yang berdurasi hampir satu minit dengan jumlah tontonan mencecah 659.3 ribu sehingga kini, menunjukkan  bagaimana dia menghasilkan payung daripada plastik makanan terbuang. Berbakat la bro ni!

@ovolokakaw

Please lah kali ni masuk FYP #upcycling #sustainablefashion #masukberanda #fypシ

♬ STAY – The Kid LAROI & Justin Bieber

“Masalahnya payung tu cantik gila!”

Payung itu dihasilkan dengan menggunakan batang payung yang terbuang dan beberapa helai plastik sampah makanan dengan brand yang berbeza. Antara jenama makanan yang terdapat pada payung tersebut ialah Maggi, IndoMie, Gardenia, Twisties dan banyak lagi brand dari Malaysia.

Apa yang menarik min untuk tengok video ini ialah ayat-ayat yang digunakan dalam video tersebut.

@ovolokakaw atau nama lainnya Ken Cheng, menggunakan ayat-ayat yang memberi inspirasi kepada netizen supaya menggunakan barang yang terbuang dengan bijak. kreatif dia another level..

“Payung kau banyak brand eh”

Video yang dimuat naik semalam ini mendapat pujian daripada netizen yang menontonnya. Ada juga yang beri komen yang lawak. Min pun tergelak baca, hahaha.

Antara komen netizen yang menonton video tersebut:

Payung Sampah 1

 

Kalau semua rakyat Malaysia kreatif macam ni kan bagus, takdela sampah bersepah sana sini.

Baca:ngaku salah sendiri dari yang dok melenting netizen puji sikap positif influencer lepas dikompaun sebab langgar sop

Sop E1628141436844

Sumber: Tiktok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.