in

JPJ Minta Orang Ramai Buat Laporan Jika Nampak Kereta Pakai Nombor Plat ‘Fancy’

Collage 10

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Korang mesti pernah tengok dekat atas jalan orang pakai nombor plat pelik-pelik, kadang-kadang tu sampai susah nak baca.



Baru-baru ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah memuat naik posting di Facebook memberi peringatan kepada pengguna jalan raya bahawa memasang nombor plat yang mengelirukan adalah salah di sisi undang-undang.

ADALAH SUATU KESALAHAN MEMASANG NOMBOR PENDAFTARAN (NO. PLAT) MENGELIRUKAN, KABUR ATAU ‘FANCY'”

Pihak JPJ turut meminta agar orang ramai memasang nombor pendaftaran mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Jika didapati melanggar peraturan tersebut, boleh didenda tidak kurang RM300 dan tidak lebih RM3,000 di bawah Seksyen 14 (4) APJ 1987.”

ADALAH SUATU KESALAHAN MEMASANG NOMBOR PENDAFTARAN (NO. PLAT) MENGELIRUKAN, KABUR ATAU ‘FANCY’Orang ramai dinasihatkan…

Posted by Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia on Wednesday, November 3, 2021

Jabatan ini turut memuat naik beberapa gambar contoh menunjukkan kenderaan yang tidak memakai nombor plat yang tidak menepati spesifikasi ditetapkan.

Number Plate 1.jpeg Number Plate 2.jpeg Number Plate 3.jpeg

Selain itu, JPJ juga meminta kerjasama orang ramai untuk melaporkan mana-mana kenderaan yang memasang nombor pendaftaran yang mengelirukan, kabur atau fancy ini menerusi email [email protected].

Ha, kalau korang ada nampak lepasni, ambil gambar dan buat aduan cepat-cepat. Penting jugak ni, kalau kabur susah nak detect nombor plat bila jadi apa-apa.

 

Baca: [VIDEO] Tak Dibenarkan Masuk JPJ Gara-gara Berseluar Pendek, Lelaki Terpaksa Sarung Kain Pelikat

Screenshot 2021 11 05 At 3.57.02 Pm

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.