in

“Boleh tiru” – Thailand Ubah Bahagian Bawah Jambatan & Flyover Jadi Tempat Riadah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Makin banyak pembangunan, makin banyak jalan dibina untuk menghubungkan satu tempat dengan tempat yang lain. Jadi akan banyaklah jambatan dan flyover disana sini. Pernah tak korang terfikir, benda berfaedah apa yang boleh dibuat di bawah tempat-tempat macam tu?


Negara jiran kita, Thailand, ada idea yang menarik untuk manfaatkan kawasan bawah jabatan dan flyover ni. Gelanggang futsal, sepak takraw, tempat jogging dan aktiviti riadah yang lain dibina bawah jambatan ni. Nak tahu macam mana rupa gelanggang semua tu, korang boleh tengok tweet @Topanesta kat bawah ni.

 

Boleh tiru

Idea yang menarik untuk memanfaatkan kawasan terbiar dari digunakan untuk tujuan yang tak berfaedah. Agak-agak kalau buat kat Malaysia ni korang nak pegi main tak kat tempat macam ni?

Betul, biasanya aktiviti yang tak bermoral ni banyak berlaku kat kawasan bawah jambatan. Rasanya elok kita ubah jadi tempat riadah untuk kebaikkan semua.

Setakat ni admin tak pernah nampak lagi karaoke bawah jambatan, kalau setakat kedai makan tu ada je. Siap ramai orang datang lepak pulak tu.

Ada betulnya juga kata netizen ni. Kena tengok tempat gak lah kan. Jangan semua flyover nak buat court futsal.

 

Baca: Manusia Perangai Syaitan!  Tergamak Bakar 2 Gelandangan Yang Sedang Nyenyak Tidur Bawah Jambatan Tanpa Sebab

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.