in

[VIDEO] Tragedi ‘Paragliding’ Ragut Nyawa Warga Emas Di Kelantan, ‘Pilot’ Kongsi Detik Cemas Sebelum Kemalangan

Ft Paragliding Kelantan Maut Penjelasan Pilot

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Susulan kejadian yang meragut nyawa seorang warga emas berusia 60 tahun akibat lemas selepas terjatuh ke dalam Pantai Irama di Bachok, Kelantan, pengemudi paraglider tersebut telah tampil untuk menceritakan perkara sebenar.


Menurutnya, dia telah bertindak memanggil mangsa untuk test run kipas baru yang dipasang pada luncur udara tersebut dan mengikut perancangan awal ujian luncur tersebut hanya mengambil masa selama 5 minit sahaja.

Walaubagaimanapun, setelah 3 minit berada di udara pengemudi berkenaan mendapati kipas tersebut tidak dapat meluncur seperti yang dijangka serta menyebabkan mereka membuat keputusan untuk mendarat.

https://www.tiktok.com/@matyieteghe/video/7248653283596799234

Namun, disebabkan pantai tersebut sesak dan dipenuhi pengunjung, kedua-dua warga emas itu terpaksa melakukan satu lagi pusingan sambil mencari tempat yang sesuai untuk mendarat.

Pilot berkenaan sempat menyentuh bahu mangsa sebagai tanda memberitahu mereka dalam situasi kecemasan dan perlu bersiap sedia untuk apa jua keadaan.

Dia turut berpesan kepada rakannya itu jika mereka jatuh ke dalam air perkara pertama yang harus dilakukan adalah membuka tali pinggang.

Tetapi, setelah 5 minit mereka terjunam ke dalam air, dia perasan bahawa mangsa masih belum timbul di permukaan dan apa yang lebih merisaukan adalah ombak ketika itu agak kuat.

Pakcik4 1017X1536 1

Difahamkan, telah berlaku salah faham apabila pasukan menyelamat tiba di tempat kejadian kerana mereka tidak memahami percakapannya dan tidak tahu bahawa ada seorang lagi mangsa yang tenggelam.

Apabila tiba di pantai, dia berkeras untuk ke laut semula demi menyelamatkan rakannya itu dan pada ketika itulah baru pasukan menyelamat sedar bahawa masih ada lagi seorang mangsa.

Mangsa 1024X768 1

Selepas menemui mangsa, dia sendiri yang membuka tali pinggang di bahagian bahu mangsa namun pada ketika itu semua sudah terlambat.

Terdahulu, media melaporkan dua orang warga emas yang terjatuh dan lemas selepas kipas motor peluncur udara mereka tidak berfungsi. Salah seorang daripada warga emas tersebut dilaporkan maut.

Sumber : TikTok, Harian Metro

Baca : Lelaki Cedera Tulang Belakang Lepas Angin Kuat ‘Tolak’ Paraglider Dari Perak Ke Kedah!

Collage 16 728X383 1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.