in

Tukar Selera Makan Waktu PKP, Ini 12 Resepi Salad Untuk Korang Cuba

1Salad

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semenjak pelaksanaan Total Lockdown, kedai makan terpaksa beroperasi pada masa yang terhad. Kadang-kadang, kita sibuk bekerja sampai kedai je, kedai dah tutup. Tak makan, lapar pulak kan.



Haa.. korang janga risau. Kali ni min nak share 12 resepi salad untuk korang try makan. Alang-alang tak sempat nak beli makanan tu, boleh lah try buat sendiri. Korang boleh tengok tweet yang @ihsanlikestoeat share ni, siap gambar dengan resepi lagi untuk korang cuba.

Screenshot 2021 06 26 At 11.34.18 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.34.30 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.34.38 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.34.47 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.34.55 Am

 

Watermelon Cucumber Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.35.51 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.36.11 AmYang suka makan buah tu boleh try salad ni. Sedap ni rasa manis tembikai dengan crunchy timun tu.

 

Sambal Tempeh Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.36.24 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.36.33 AmHaa.. salad selera nusantara. Min pun baru tahu tempeh boleh jadi salad gak. Selama ni makan dengan ayam penyet je.

 

Grilled Chicken Salad with Corn & Cherry Tomatoes

Screenshot 2021 06 26 At 11.36.58 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.37.09 AmNi yang selalu nampak orang makan salad selalu makan. Min rasa ni salad yang paling famous dan paling ramai boleh terima. Senang je nak buat rupanya.

 

Rainbow Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.37.34 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.37.44 AmWahhh… meriahnya salah macam ni. Warna-warni macam Aidilfitri. Menarik ni, min nak buat lah japgi.

 

Vietnamese Spring Roll

Screenshot 2021 06 26 At 11.38.10 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.38.20 AmMin rasa ni mesti ramai yang dah pernah buat atau paling kurang pun pernah rasa lah kan. Makan petang-petang pun boleh ni kalau korang nak try.

 

Roasted Pumpkin Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.38.44 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.38.53 AmCuba check dalam peti ais, kot-kot ada labu lebih yang korang buat time masak lemak tu. Amik labu tu, try buat salad macam ni pulak.

 

Stir-fried Tempeh & Mushroom Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.39.05 AmScreenshot 2021 06 26 At 12.01.55 PmSatu lagi salad flavour nusantara. Macam best je salad yang ada tempeh ni. Min nak try gak lah nanti

 

Spicy Stir-Fried Chicken Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.39.25 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.39.35 AmKalau tengok resepi, sekejap je nak buat salad ni. Tak amik masa yang yang banyak pun nak sediakan. Mudah pulak tu.

 

Spicy Grilled Chicken & Manga Salsa

Screenshot 2021 06 26 At 11.39.47 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.39.57 AmNi pun nampak macam rainbow salad tadi warna dia. Meriah gak ni untuk korang try buat.

 

Apple Salad with Nuts & Peanut Butter

Screenshot 2021 06 26 At 11.40.15 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.40.24 AmSalad buah ni gais. Makan dengan peanut butter perghhh sedap weh. Simple je cara nak buat dia. Bahan pun kebanyakkannya ada kat rumah.

 

Grilled Tofu Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.40.37 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.40.46 AmTauhu pun boleh jadi bahan untuk salad. Min tak pasti rasa dia macam mana, tapi kalau tengok gambar nampak sedap weh.

 

Grilled Pineapple & Shrimp Salad

Screenshot 2021 06 26 At 11.41.12 Am Screenshot 2021 06 26 At 11.41.20 AmMin agak, rasa dia mesti lebih kurang macam pizza Hawaiian Seafood. Boleh lah cuba alternatif lain selain pizza. 

Banyak idea resepi untuk korang cuba ni. Min pun excited nak try resepi-resepi best ni. Selamat mencuba gais!

 

Baca: “Resipi Thai mmg on point” – [VIDEO] Kecur Air Liur Tengok Nam Tok Salad Boleh Try Buat Waktu PKP 2.0

Screenshot 2021 06 26 At 11.41.41 Am

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.