in

Tambah Elaun, Naik Fi Latihan! PERKESO Tambah Lagi Manfaat Orang Hilang Kerja

ft perkeso lindung 2

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kehilangan pekerjaan boleh menjadi cabaran yang besar dalam hidup. Apabila sumber pendapatan terhenti, komitmen bulanan seperti bil dan sewa tetap perlu diselesaikan.

Menyedari realiti ini, kerajaan melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) sentiasa berusaha memastikan pekerja di Malaysia mempunyai jaringan keselamatan yang kukuh.


Susulan kejayaan pelaksanaan skim Lindung 24/7, yang melindungi pekerja di dalam dan luar waktu bekerja, PERKESO kini membawa pembaharuan besar menerusi Pindaan Akta Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) 2025.

574807645 18418391470116596 2422428466886266281 n

Matlamat pindaan ini jelas: untuk membantu pekerja yang diberhentikan untuk bangkit semula dan mencari peluang kerjaya baharu.

Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) berfungsi seperti skim insurans untuk kerjaya anda. Apabila berlaku kehilangan pekerjaan, SIP menyediakan bantuan kewangan sementara dan sokongan untuk mengikuti latihan semula (reskilling).

Artikel berkaitan : 9.6 Juta Pencarum Dilindungi 24 Jam : PERKESO Perluas Jaringan Keselamatan Sosial Melalui LINDUNG 24/7

Artikel berkaitan : Dewan Negara Luluskan RUU Pekerja Gig 2025, Masa Depan 1.2 Juta Pekerja Kini Terjamin

Sejak diperkenalkan pada tahun 2018, skim ini telah memberi manfaat kepada lebih 363,000 pekerja di seluruh Malaysia, dengan jumlah bayaran melebihi RM900 juta. Manfaat SIP ini bertindak sebagai penyambung hidup, membantu menampung perbelanjaan keluarga dan menyokong pencarian pekerjaan baru.

Pembaharuan Utama Melalui Pindaan Akta SIP 2025

Pindaan Akta SIP 2025 memperkenalkan beberapa penambahbaikan signifikan yang meluaskan lagi manfaat kepada pekerja yang kehilangan kerja. Ini adalah peluang kedua untuk pekerja membangun kembali kerjaya mereka dengan lebih kuat.

573234881 18418391479116596 9135606038477779208 n

Berikut adalah butiran 5 penambahbaikan utama yang telah diumumkan:

  • Elaun Latihan (EL) Naik: Elaun harian untuk anda yang sedang jalani latihan dinaikkan! Dulu maksimum RM20 sehari, sekarang naik kepada RM30 sehari.
  • Fi Latihan (FL) Maksimum Meningkat: Yuran kursus anda juga dibantu lebih tinggi. Fi latihan maksimum meningkat daripada RM4,000 kepada RM7,000.
  • Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA) Digandakan: Kalau anda cepat dapat kerja baru, EBSA anda berganda! Dulu 25% daripada baki Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), kini naik kepada 50% daripada baki EMP.
  • ELAUN BANTUAN MOBILITI (EBM): RM1,000 (Baharu!): Ini yang paling best. Buat kali pertama, ada Elaun Bantuan Mobiliti sebanyak RM1,000 (sekali bayar).
  • Syarat EBM: Elaun RM1,000 ini khas untuk bantu pekerja yang perlu berpindah ke tempat kerja baharu, melebihi 100 kilometer (km) dari tempat bermastautin.

Melalui SIP yang diperkukuh, kerajaan memastikan pekerja sama ada di bandar mahupun luar bandar tidak terpinggir apabila berdepan dengan perubahan dalam sektor pekerjaan.

Pembaharuan ini, bersama-sama dengan Lindung 24/7, menandakan usaha serius untuk melindungi pekerja pada setiap masa dan dalam setiap keadaan. Matlamat utamanya adalah mudah: apabila pekerjaan hilang, kehidupan tidak perlu terhenti.

Sumber : PERKESO

Sumber: PERKESO
Sumber: PERKESO

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.