in

“So tu mayat siapa?” – Cap Jari Kes Nora Anne Tak Sepadan Dengan Mayat Yang Ditemui

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mahkamah Koroner Seremban hari ini diberitahu yang pihak Polis Diraja Malaysia telah meminta pihak berkuasa Perancis untuk menyerahkan 10 sampel cap jadi Nora Anne Quoirin untuk dipadankan dengan beberapa sampel yang diperolehi oleh pegawai penyisat.


Pun begitu, PDRM hanya menerima dua cap jari iaitu jari tengah dan jari telunjuk tangan kiri pada 13 Ogos 2019, lapor FMT.

Apabila perbandngan dibuat dengan membanding beberapa cap jari dari sampel dan pengkalan data polis, dan mendapati ia tak sepadan dengan mayat yang ditemui.

Pun begitu, menurut Koroner Maimoonah Aid yang juga saksi ke-34, sekiranya pihak berkuasa Perancis memberi kesemua 10 salinan cap jari yang diminta, mungkin akan ada padanan dengan sampel dari PDRM.

Ditanya peguam mewakili keluarga Nora Anne, S. Sakthyvell sama ada kualiti cap jari boleh terjejas jika mayat dijumpai berhampiran anak sungai, Puwira Jaya yang berpengalaman 30 tahun dalam bidang berkenaan, berkata kesan cap jari mudah rosak jika di tempat kebakaran dan berair kerana kulit mangsa mengelupas.

 

Baca: [TERKINI] Inkues Nora Anne: Anjing Pengesan Bau ‘Sesuatu’ Di Pokok Belakang Rumah Penginapan Mangsa

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.