Semalam, kami ada melaporkan berita tentang seorang penumpang penerbangan Asiana Airlines dari Pulau Jeju ke Daegu di Korea Selatan yang telah membuka pintu kecemasan pesawat kira-kira dua minit sebelum mendarat.
Kejadian itu telah menyebabkan beberapa orang penumpang lain terpaksa dikejarkan ke hospital gara-gara masalah pernafasan. Boleh baca berita penuh di sini.
Penumpang lelaki yang bertindak sedemikian telah ditahan sejurus kapal terbang mendarat. Selepas disoal siat, rupanya dia mengatakan dia membuka pintu tersebut kerana dia berasa sesak nafas.

Selain itu, lelaki itu juga memberi alasan bahawa dia mahu turun dengan cepat dari pesawat.
Siasatan polis turut mendapati bahawa lelaki yang berusia 30-an itu baru sahaja kehilangan pekerjaan dan masalah itu telah menyebabkannya mengalami stres.
Sebelum kejadian, dia merasakan penerbangan itu sangat lama dari tempoh yang sepatutnya.
Tempoh yang lama itu menyebabkannya mula berasa sesak nafas, dedah pihak polis yang menyiasat kes terbabit.
A passenger opened an emergency exit door during a flight in South Korea, forcing the crew to land while it was still open.
Air blew through the cabin of the Asiana Airlines jet, slightly injuring 12 people. pic.twitter.com/Nl8HqXeiLb
— The Associated Press (@AP) May 26, 2023
Difahamkan, tindakannya itu yang telah melanggar undang-undang keselamatan penerbangan akan menyebabkannya dihukum penjara hingga 10 tahun.
Sumber: NBC News
Baca: [VIDEO] Penumpang Buka Pintu Kecemasan Kapal Terbang Ketika Berada Pada Ketinggian 700 Kaki

