in ,

“Sebelum ni susah betul nak tanggal” – Wanita Kongsi Tips Sental Kuali Hitam, Senang Je Rupanya

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mesti ramai yang menghadapi masalah dengan kuali kat rumah yang jadi hitam legam lepas digunakan. Penat betul sental, tapi masih tak tanggal. 


Jangan risau sebab pengguna Facebook, Kila Aurora telah baik hati untuk kongsikan tips  membersihkan kuali hitam sampai berkilat.

📩 Since ramai yg dm pm tanya apa yg kila buat smalam..Smalam punya projek sental bontot kuali. Gambar sebelum xde…

Posted by KiLa Aurora on Monday, May 11, 2020

 

Proses membersihkan kerak kuali ni memerlukan baking soda, lemon dan asam keping. Kuantiti bahan pula bergantung pada tahap kekotoran kuali korang. So, kalau kuali tu hitam legam, digalakkan guna ketiga-tiga bahan tadi dalam kuantiti yang banyak. Baru lah puas hati. 

Cara-caranya ialah: 

Selepas habis proses rendaman, korang boleh mula kikis kerak yang tinggal menggunakan pisau yang tebal. Lepas tu, jangan lupa gosok kuali dengan menggunakan berus dawai dan sabun mandi Fruitale. Insya Allah, menjadi. 

Yang penting, proses menggosok kuali tu perlu dibuat tanpa air. Menurut wanita ini, letih tu jangan cakap sebab memang sakit tangan. Namun, bila tengok kuali yang kembali berkilat, berbaloi rasanya lenguh-lenguh tu.

Selamat mencuba dan good luck!

Baca: 7 Tips Sangat Berguna Buat Para Isteri dan Suami Untuk Memudahkan Urusan Seharian 

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.